'Poolse regering brengt leven bankgouverneur in gevaar'

WARSCHAU - ,,Lagere school gedrag'', zo reageerde gisteren Bohdan Wuznikiewicz, onafhankelijk economisch onderzoeker, op de laatste zet van de Poolse regering in haar ruzie met de gouverneur van de centrale bank, Leszek Balcerowicz. Het kabinet van voormalige communisten heeft de gouverneur gestript van zijn vier lijfwachten.

Het besluit heeft alles te maken met Balcerowicz' voortdurende weigering de rente te verlagen. De regering denkt daarmee de gestagneerde economie weer aan de gang te krijgen en de oplopende werkloosheid (nu 18 procent) te beteugelen. Maar de gouverneur van de centrale bank heeft andere prioriteiten.

Het schoppen tegen Balcerowicz is mede populair omdat hij wordt gehaat door die Polen, die het slachtoffer werden van de shocktherapie die de econoom begin jaren negentig toepaste. Het lukte daarmee een snelle omslag te maken, van de krimpende, centraal geleide economie van de communisten naar een markteconomie met herstel van de groei. De nu 55-jarige Balcerowicz oogstte internationaal respect voor zijn beleid, maar de noodzakelijke hervormingen kostten vele Polen hun baan.

De regering maakt van de gouverneur ook een zondebok om de kritiek te maskeren op de eigen, volgens economen weinig ambitieuze, economische agenda. In Poolse financiële kringen is niemand te spreken over de manier waarop met Balcerowicz wordt omgesprongen. ,,Onaanvaardbaar'', vindt onderzoeker Wyznikiewicz, ,,de gouverneur wordt gewoon aan gevaren blootgesteld''. ,,Dit kan toch niet in een geciviliseerd land'', bromde Janusz Kankowiak, topeconoom van de BRE Bank in Warschau. ,,Deze ruzie wordt wel erg uitgesponnen. En de bescherming wegnemen van een van de belangrijkste mensen van het land, dat toont toch wel een gebrek aan fantasie.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden