Poolse oud-minister Kaczmarek gearresteerd

De Poolse autoriteiten hebben voormalig minister van binnenlandse zaken Janusz Kaczmarek gearresteerd. Ook een vriend van hem, oud-politiechef Konrad Kornatowski, werd aangehouden.

Jaap Meijers

Kaczmarek en Kornatowski werden vanochtend vroeg opgepakt door agenten van de Poolse binnenlandse veiligheidsdienst. Volgens Kaczmareks advocaat wordt hij nu door die dienst verhoord. „Ik heb hem gesproken en hij zei dat hij wordt beschuldigd van het belemmeren van de rechtsgang, zonder verdere precisering”, aldus de raadsman.

Kaczmarek is de spil in wat inmiddels door de oppositie de ’Poolse Watergate Affaire’ wordt genoemd. De gewezen minister werd eerder deze maand ontslagen. Volgens de conservatieve premier Jaroslaw Kaczynski had hij vertrouwelijke informatie gelekt over een lopend corruptie-onderzoek tegen een andere ontslagen minister.

Sinds zijn ontslag heeft Kaczmarek –voorheen een vertrouweling van Kaczynski– bij verschillende gelegenheden een boekje opengedaan over de praktijken van de Poolse premier. Hij beschuldigt Kaczynski en andere hoge regeringsfunctionarissen ervan de geheime dienst te misbruiken om binnenlandse politieke tegenstanders af te luisteren.

Vorige week moest Kaczmarek getuigen voor de parlementaire commissie voor geheime diensten. Zijn getuigenis werd later achter gesloten deuren aan de overige parlementsleden voorgelezen. Kennelijk was dat inhoudelijk vuurwerk, want enkele oppositieleden omschreven Kaczmareks verhaal later als „angstaanjagend”.

Pikant is dat Kornatowski morgen voor de commissie zou verschijnen. Hij zou dan Kaczmareks getuigenis kunnen bevestigen. Het heeft er daarom alle schijn van dat deze arrestaties vooral zijn bedoeld om verder imagoschade voor premier Kazcynski en zijn broer, president Lech Kaczynski, te voorkomen.

De Poolse regering sukkelt al maanden van crisis naar crisis. Half augustus viel de coalitie uiteen met het ontslag van enkele ministers van de twee coalitiepartijen. Kaczynski regeert sindsdien met een minderheidsregering en mogelijk volgen er daarom dit najaar vervroegde verkiezingen. De linkse oppositie wil echter eerst grondig onderzocht hebben of de gebroeders Kaczynski zich inderdaad hebben schuldig gemaakt aan machtsmisbruik.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden