Poolse minister vreest voor toekomst blanke ras

Een kennis van ons was voor het eerst in Amsterdam geweest en kwam fors in verwarring over de gemengde paren terug. ,,Ik heb de hele nacht van negers gedroomd.'' Thuis in Polen is iedereen wit.

Polen wil na een halve eeuw isolement weer bij Europa horen. Omdat daar inmiddels veel is veranderd, moeten educatieve tv-programma's het Poolse volk voorbereiden. Zo verschijnt, op een tijdstip dat geen normaal mens televisie kijkt, eerst een Wit-Rus in beeld die in zangerig Pools kond doet van het bestaan van zijn minderheid. Een Silezische Duitser ontzenuwt de vrees voor een vijfde kolonne. Een orthodoxe Jodin legt uit hoe moeilijk het is een baan te combineren met strikte naleving van de joodse wet. Een Vietnamees verklaart dat alleen heel domme Polen hem racistisch hebben bejegend. En na de negerin is het tijd voor de mongoloïde medemens - ook anders, niet waar.

Stukken effectiever voor het debat, maar minder goedbedoeld, was het optreden van minister voor gezinszaken Kazimierz Kapera. De man, tevens voorzitter van de Poolse federatie voor verenigingen van katholieke gezinnen, staat in de eregalerij van katholieke engerds tussen priester Jankowski en de Auschwitzse kruizengek Switon. In 1991 ontsloeg premier Bielecki hem als vice-minister voor volksgezondheid, nadat hij had verklaard dat ,,de verspreiding van het hiv-virus beperkt blijft tot een groep die wij beschouwen als pervers'': ofte wel homoseksuelen. Als vice-voorzitter van de AWS, nu de grootste regeringspartij, stelde hij dat een 12-jarig meisje dat is verkracht ,,ondanks alles moet baren''.

Vuurwerk kon niet uitblijven toen minister Kapera vorige week op radio 3 zou praten over de problemen die de zesmiljardste aardbewoner met zich brengt. De bevolkingsaanwas verontrust hem niet, integendeel. Maar dat Europa achterblijft des te meer: ,,We moeten ervoor zorgen dat wij, als Europa, als het blanke ras, in de toekomst nog iets te zeggen hebben.''

De Vrijheidsunie (UW), de coalitiegenoot van Kapera's AWS, concludeerde dat je je met zo'n minister in Brussel niet kunt vertonen en eiste diens ontslag.

Kapera was ondertussen zelf tot de voor de hand liggende conclusie gekomen dat journalisten zijn woorden uit de context hadden gehaald. Dus vatte hij zijn inzichten nogmaals samen: ,,Hoewel het bestaan van verschillende rassen een feit is, net als het een feit is dat het blanke ras wordt ingehaald door andere rassen, heb ik op geen enkele wijze het blanke ras opgehemeld.''

Het volk kon op radio 3 zijn mening geven. Daarbij bleek dat educatieve programma's over anders-zijn toch effect hebben. Het 'schande' overheerste.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden