Poolse kerk gruwelt van de duistere wereld van Halloween

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Verklede kinderen met pompoenen in de hand die langs de deuren gaan en snoep verzamelen. In bijna alle Europese landen is het uit de Verenigde Staten overgewaaide Halloweenfeest inmiddels een terugkerende traditie. Tot grote ontevredenheid van de rooms-katholieke kerk in Polen en de orthodoxe kerk in Rusland. Zij waarschuwen voor het heidense karakter en de grote invloed van Satan-rituelen.

"Het lokken van kinderen met snoep brengt een gevaar met zich mee. Het beschadigt het spirituele leven", aldus de Poolse aartsbisschop Szczecin-Kamien in een brief. Hij beschouwt Halloween als een onverantwoordelijk en anti-christelijk feest. "Het is een manier om jonge mensen een donkere wereld in te lokken, een wereld met duivels, vampieren en demonen. Dat gebeurt onder het mom van lol maken", schrijft de aartsbisschop.

Allerheiligen wordt al jaren gevierd in het katholieke Polen. Op 1 november trekken de inwoners langs de graven van overledenen. Ze versieren ze met kaarsjes en leggen lauwerkransen. Maar het karakter van Halloween is de afgelopen jaren veranderd in Polen. Kinderen versieren pompoenen en jongeren verkleden zich als vampiers. Tot grote ontevredenheid van de kerk.

Ook in Rusland ligt Halloween onder vuur. De orthodoxe kerk en een groep Kosakken proberen het feest te verbieden op scholen in de zuidelijke regio Stavropol Krai. Het zou een destructieve impact op jonge kinderen hebben. De kerk wordt daarin gesteund door het plaatselijke ministerie van onderwijs.

"Kinderen die meedoen aan Halloween voelen zich vaker angstig, emotioneel onderdrukt en ze vertonen agressief gedrag. Bovendien zijn ze gevoeliger voor het plegen van zelfmoord", aldus het ministerie van onderwijs in een verklaring.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden