Poolse kerk: aartsbisschop was spion

De Poolse katholieke kerk erkent dat de toekomstige aartsbisschop van Warschau, Stanislaw Wielgus, in de communistische periode heeft samengewerkt met de geheime politie.

Donderdag meldde de Poolse pers dat volgens documenten Wielgus als verklikker actief is geweest. Eerder waren er al veel verhalen in die richting.

Een speciale commissie van de kerk liet gisteren weten: „Er bestaan talrijke belangrijke documenten, die bevestigen dat vader Stanislaw Wielgus zich bereid heeft verklaard om samen te werken, bewust en in het geheim, met de communistische veiligheidsorganen.”

De documenten zijn afkomstig van het ’Instituut van het nationale geheugen’ (IPN), die de archieven van de voormalige veiligheidsdiensten beheert.

Volgens de commissie tonen de documenten indirect aan dat „de activiteit van vader Stanislaw Wielgus verschillende personen en leden van de kerk kon schaden”. Maar de commissie benadrukt dat er geen bewijs is dat die schade er ook is geweest.

Volgens de documenten heeft Wielgus zelfs een speciale opleiding gevolgd en gebruikte de veiligheidsdienst voor hem de schuilnamen ’Grey’, ’Adam’ en ’Adam Wiesocky’. In weerwil van de onthullingen blijft de geestelijke zelf ontkennen. Volgens hem heeft hij alleen maar in 1978 onder grote druk een verklaring ondertekend.

Dat zou zijn gebeurd aan de vooravond van een reis naar Duitsland. In de communistische tijd was het bijna onmogelijk om toestemming te krijgen voor een buitenlandse reis zonder dat er contact was geweest met de veiligheidsdienst. Maar volgens de documenten is Wielgus al in 1967 als informant aangeworven. Hij studeerde toen nog filosofie in Lublin.

„Ik heb geen enkel document over welk onderwerp dan ook geleverd”, aldus Wielgus gisteren in een verklaring. „Ik heb niemand uitgehoord of aangegeven.”

De onderzoekscommissie spreekt zich niet uit over de benoeming van Wielgus (67), die gisteren zijn functie aanvaardde. Morgen is er een wijdingsceremonie.

Volgens een woordvoerder staat de aartsbisschop niet onder de voogdij van de bisschoppenconferentie. Wel zal het rapport worden doorgestuurd naar het Vaticaan. Tot nu toe heeft paus Benedictus Wielgus gesteund.

Volgens een opiniepeiling vindt 67 procent van de Polen dat een voormalige spion geen topfunctie kan bekleden in de kerk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden