Poolse grensstreek ziet Russische invasie graag komen

Kooplustige Russen zijn meer dan welkom in Raniewo. 'Opschorten grensverkeer vanwege Oekraïne zou ramp zijn.'

EKKE OVERBEEK

SOPOT/GDA¿SK/BRANIEWO - Er was even twijfel, maar de Russen zijn welkom in Sopot. "We konden niet voorzien dat de geopolitieke situatie zo'n wending zou nemen", zegt Weronika Krzy¿anowska. Het literaire festival in de badplaats aan de Oostzee wilde dit jaar Russische schrijvers in het zonnetje zetten toen Moskou opeens zijn klauwen uitsloeg in Oekraïne.

Op het internet regende het kritiek, maar het feest gaat toch door. "De voorbereidingen waren al ver gevorderd", zegt Krzy¿anowska, namens de stad medeorganisator. Bovendien hebben alle uitgenodigde schrijvers het aan de stok met het Kremlin: "Eigenlijk is het een prachtige gelegenheid om Rusland op een andere manier te laten zien dan in de media gebeurt."

Ook voor de inwoners van Kaliningrad zou het een mooie gelegenheid zijn kennis te maken met dissidente schrijvers van eigen bodem. Het voormalige Königsberg hoort bij Rusland, maar ligt ingeklemd tussen Polen en Litouwen. Sinds twee jaar kunnen de Kaliningraders vrij reizen naar de grensregio's in de buurlanden, dankzij een Europese regeling voor klein grensverkeer. "Ik weet niet of er veel Russische gasten zullen zijn", zegt Krzy¿anowska nadenkend. "We hebben eigenlijk helemaal geen reclame gemaakt in Kaliningrad."

In het zakenleven gaat dat wel anders. "Ons personeel leert Russisch", zegt Daniel Danielowicz, directeur van een gloednieuw Golden Tulip-hotel nabij het strand van Gda¿sk. "Ik ga regelmatig naar Kaliningrad voor overleg met reisbureau's."

Op dit moment heeft hij slechts enkele Russische gasten. Maar na de zomer wordt dat anders. "Uit Kaliningrad komen de gasten na het hoogseizoen, het meest in de weekeinden en vooral om te winkelen." Winkelcentra in Gda¿sk, Gdynia en Sopot hebben de Russische klant ook al ontdekt en beconcurreren elkaar met speciale aanbiedingen. Vooral op vrouwendag barst het van speciale arrangementen.

Voor de dagelijkse boodschappen hoeven de inwoners van Kaliningrad niet helemaal naar Gda¿sk of Sopot te reizen. In het Poolse grensstadje Braniewo staan supermarkten, winkelcentrum en bouwmarkt naast elkaar. Her en der hangen cyrillische opschriften om waar en diensten aan te prijzen.

"De Russen komen niet alleen voor boodschappen", weet loco-burgemeester Jerzy Maziarz. "Ze gaan hier naar de kapper en naar de schoonheidsalon. Bij onze garagebedrijven komt de helft van de klanten uit Kaliningrad." Het aantal grensoverschrijdingen met de Russische enclave is de vier miljoen per jaar gepasseerd.

Op het stadhuis ziet men de invasie van kooplustige Russen graag komen, want de officiële werkloosheid in Braniewo bedraagt 29 procent. Met argusogen volgt de burgemeester de Oekraïense crisis, zeker nu er stemmen opgaan om het kleine grensverkeer in de regio op te schorten bij wijze van sanctie. "Dat zou een ramp zijn", zegt Maziarz. "Zo'n politieke crisis moet met politieke middelen worden opgelost, niet met economische sancties."

Aan de andere kant van de grens denkt men er net zo over. Vitali heeft wel iets anders aan zijn hoofd dan de oorlog in het verre Oekraïne. "Fruit is bij ons twee keer zo duur als hier in Polen. En ik heb twee opgroeiende kinderen."

Groente en fruit uit de EU komen sinds kort Rusland niet meer in, maar particulieren mogen nog wel importeren voor eigen gebruik. Merken ze verder iets van vijandigheid in Polen? Vitali haalt zijn schouders op. "Die Koude Oorlog is iets daar aan de top, niet hier tussen gewone mensen."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden