Update

Poolse demonstranten sluiten regeringsleider op in parlement

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Demonstranten hebben vrijdagnacht alle uitgangen van het Poolse parlement in Warschau geblokkeerd. De uitgangen werden bewaakt door ruim honderd agenten, maar die werden op hun beurt omsingeld door honderden demonstranten die de leider van de regeringspartij opriepen naar buiten te komen.

Redactie

Zij deden dit nadat de oppositie de regeringspartij, de conservatieve Partij voor Recht en Gerechtigheid (PiS), had beschuldigd van het onrechtmatig doorvoeren van de begroting voor 2017. Eerder op vrijdag beschuldigden drie oppositiepartijen de parlementsvoorzitter van het schenden van de grondwet. Reden daarvoor was het besluit van de voorzitter om een belangrijke stemming over de begroting niet in de plenaire zaal te houden, maar in een kleinere zaal waar geen media mochten komen.

De Poolse politie wist pas zaterdagochtend de blokkade van het parlement te breken. Volgens de oppositie gebruikte de politie traangas om de demonstranten uiteen te drijven. Na de politieactie konden premier Beata Szydlo en Jaroslaw Kaczynski, leider PiS, in een konvooi van enkele auto's het complex verlaten. Demonstranten hadden alle uitgangen van het Poolse parlement geblokkeerd tot de politie hen verwijderde.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Hooliganisme

Persbureau Reuters meldde dat er duizenden demonstranten op de been waren om te protesteren tegen de buitensluiting van de media bij het parlementair proces. In de kou zwaaiden ze met rood-witte vlaggen en roepen ze 'Vrije pers!'. Eerder hadden ze al auto's geblokkeerd waardoor ook andere parlementariërs niet weg konden rijden.

De leider van de regeringspartij, Kaczynski noemde de rol van de pers om het parlement tegen te werken eerder 'hooliganisme'. Hij wil dat er vanaf 1 januari strengere regels zijn voor de parlementaire pers: 'We laten ons niet terroriseren.' Volgens Kaczynski zijn de nieuwe regels vergelijkbaar met die in andere Europese landen.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden