Pools OM wil EU-president Donald Tusk horen

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Poolse aanklagers hebben EU-president Donald Tusk opgeroepen om morgen te getuigen in een zaak tegen voormalige functionarissen van de geheime dienst.

De ondervraging zou te maken hebben met de uitwisseling van informatie met Rusland in 2010. Dat was het jaar waarin het Poolse presidentiële vliegtuig neerstortte in de Russische stad Smolensk met de toenmalige president Lech Kaczynski aan boord. Broer Jaroslaw, de leider van de huidige regeringspartij PiS, is van mening dat de Russen schuld hebben aan de crash, maar bewijs daarvoor is nooit geleverd.

Het is pikant dat Tusk, in 2010 premier van Polen, nu wordt opgeroepen om te getuigen. Hij is vorige week gekozen voor een tweede termijn als voorzitter van de Europese Raad. Alleen Polen verzette zich tegen de benoeming, want PiS-leider Kaczynski vindt dat Tusk in Polen vervolgd zou moeten worden vanwege zijn eventuele betrokkenheid bij de vliegtuigramp in Smolensk.

Volgens aanklager Michal Dziekanski die is aangesteld door de huidige PiS-regering werkte de Poolse inlichtingendienst destijds zonder toestemming van de regering samen met inlichtingendiensten van andere landen. Onzin, meent het voormalige hoofd van de geheime dienst Janusz Nosek. Volgens hem is de hele zaak politiek gemotiveerd want Tusk is altijd op de hoogte geweest van de samenwerking met de Russen en heeft die zelfs goedgekeurd.

Tusk heeft al aangekondigd morgen niet bij het verhoor aanwezig te zijn. Hij moet volgens zijn woordvoerder in Straatsburg verslag uitbrengen aan het Europees Parlement. "Zoals hij na iedere Europese Raad doet."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden