Poolijs smelt sneller door opwarmend zeewater

null Beeld

Warmer wordend zeewater zal een snellere afname van poolijs veroorzaken dan tot nu toe werd aangenomen. Dat meldt een team onderzoekers van de universiteit van Arizona.

Gisteren schreven ze in het wetenschappelijke blad Nature Geoscience ze dat de gevolgen van opwarmend zeewater tot dusverre veel minder goed in kaart zijn gebracht dan die van de warmer wordende lucht.

'Water heeft een veel grotere warmtecapaciteit dan lucht', aldus onderzoeker Jianjun Yin. 'Vergelijk het smelten van een ijsblokje in een kamer maar met het smelten van een ijsblokje in een glas water op kamertemperatuur.'

Gletsjerstromen
Smeltend drijfijs in kustregio's zal mede om die reden versnelling van gletsjerstromen in zee tot gevolg hebben, voorspellen de wetenschappers van de Amerikaanse universiteit. Dat leidt er mede toe dat het pakijs op zowel Groenland als Antarctica aanmerkelijk sneller zal verdwijnen dan tot nu toe is aangenomen.

Tot het eind van deze eeuw gaat de studie, in lijn met andere voorspellingen, uit van een zeespiegelstijging van circa 1 meter. In volgende eeuwen wordt dat aanmerkelijk meer. Het zeewater voor de kust van Groenland zal blijkens het onderzoek in het jaar 2100 2 graden Celsius warmer zijn dan nu, dat voor de kust van Antarctica een halve graad.

Vorige week werd bekend dat het pakijs op Groenland in 2010, vergeleken met de halve eeuw die eraan voorafging, ongeëvenaard snel is geslonken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden