Opinie

PON!

Er hing gisteren een walm van geurend rozenwater boven mijn geliefde Rotterdam. Zelfs de wilde storm die met de tuien van de Erasmusbrug speelde, klonk als een harmonieuze symfonie, ingebed in een majestueuze achtergrond van staal en water.

De talrijke passanten, die in traditioneel Rotterdams kostuum met opgestroopte mouwen flaneerden, hadden hun zondagsgezicht opgezet en groetten elkaar met nauwelijks ingehouden opwinding: ’Moggeu! Zo kent-ie wel weer hè?’ Iedereen begreep elkaar: de Rotterdamse herfst van 2008 heeft een historische dimensie gekregen en de lawine aan vrolijk nieuws is nog niet ten einde. Het begon al met de aanstelling van onze eigen Bert van Marwijk aan het roer van Oranje. Vervolgens haalden we de wereldpers met de benoeming van Ahmed Aboutaleb als oppervader, een politicus van uitzonderlijke klasse die bij ons liefkozend burgemeester Obahmed wordt genoemd.

En deze week was het een sensationele dubbelslag. Als eerste verrasten we vriend en vijand door de Tour de France 2010 binnen te halen. De spuitenparade op de Coolsingel! Maar de echte klapper werd door die goudeerlijk Ronald Sürensen van Leefbaar Rotjeknor ingeluid: we gaan het Amsterdamse omroepbestel opblazen! Nooit meer als Rotterdammer de vernedering om bij het verre Artis te parkeren als je maar twee minuten op tv mag verschijnen. Vanuit Rotterdam wordt aan de eerste rechtse, neoconservatieve en Fortuynistische omroep gewerkt. Na de TON nu de PON! Niet te verwarren met de 153 andere PON’s die al bestonden zoals de Partnerschap Overgewicht Nederland, het Platform Outsourcing Nederland, het Promovendi-Overleg Nijmegen, de Personeelscluster Oost Nederland of het Platform Onderwijs Nederlands.

Het is waar dat we in 010 niet altijd in originaliteit uitblinken als het gaat om het verzinnen van krachtige namen. En dat Sürensen liever de hele dag bij GeenStijl hangt in plaats van een bezoekje aan Google te brengen. Maar onze PON mag er ook wezen. Ik schrijf ’we’, omdat het iedereen duidelijk moet zijn dat PON een rechtse dekmantel is voor het Rotterdamse karakter van de nieuwe omroep. Voor wie goed kan lezen is het zonneklaar dat PON de maagspoeling vormt die eeuwen van frustratie en Amsterdamse dominantie moet reinigen. Zo staat op de PON-site dat de populistische omroep een antwoord zal zijn op de ’grachtengordelkliek’. Het motto van PON is dan ook logischerwijs aan het repertoire van Jules Deelder ontleend: ’Amsterdammers hebben een goed hart, het moes alleen gekookt op hun rug hange en zo laag, dat de honden erbij kennen.’ Vanzelfsprekend wordt Hugo Borst het gezicht van PON en met Francisco van Jole en Wilfried de Jong wordt door Sürensen in het geheim onderhandeld.

Tegelijk zal PON het instrument worden om de droom te verwezenlijken die sinds het vervloekte jaar 1928 door onze hoofden spookt: het halen van de Olympische Spelen naar Rotterdam. En als dit karweitje is geklaard, dan zullen we ons met haven en al afscheiden en de eerste Rotterdamse Republiek uitroepen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden