Bouwproject

Pontius Pilatus wilde Jeruzalem iets moois nalaten: een acht meter brede weg

Greg Hicks als Pontius Pilatus in de film ‘Son of God’.Beeld AP

We kennen Pontius Pilatus als de Romeinse gouverneur die Jezus liet kruisigen, maar kennelijk heeft hij ook iets goed gedaan voor zijn onderdanen. 

Op grond van jarenlang onderzoek concluderen archeologen van de Tel Aviv Universiteit nu dat Pilatus een kostbare weg heeft laten aanleggen tussen twee bijzonder heilige locaties in Jeruzalem, de Silioam poel en de Tempelberg. De poel en de berg zijn voor zowel joden als christenen van grote religieuze betekenis. Zo zou Jezus op de Tempelberg een blinde man hebben genezen door hem naar de Siloam poel te sturen.

De weg zelf, gelegen in de oude stad van Jeruzalem, werd in 1894 al ontdekt door Britse archeologen. Toen vermoedde nog niemand dat Pilatus waarschijnlijk de opdrachtgever was. Dat ontdekten de Israëlische archeologen pas zeer recent, toen ze onder het plaveisel meer dan honderd munten ontdekten. De jongste dateren van het jaar 17 tot 31 na Christus, wat volgens het team bewijst dat de weg begonnen én voltooid moet zijn onder Pontius Pilatus.

Voor de straat, zo'n acht meter breed, werd maar liefst 10.000 ton kalksteen gebruikt, wat strikt genomen niet nodig was om “punt a met punt b te verbinden”, aldus Joe Uziel van de Israel Antiquities Authority. Kennelijk wilde Pilatus met deze weg iets groots neerzetten. 

Hoe edel zijn motieven waren, is natuurlijk de vraag, relativeert historicus Nahshon Szanton: “Deels was de weg misschien bedoeld om de inwoners van Jeruzalem gunstig te stemmen, deels om aan de Romeinse standaard te laten voldoen, deels om Pilatus’ eigen naam te verbinden met grote bouwprojecten.” Twintig eeuwen christendom later moeten we vaststellen dat die laatste poging mislukt is. Pontius Pilatus: daarbij denken we meestal niet aan wegenbouw.

Lees ook: 

Het verhoor door Pilatus is in strijd met alle historische bronnen

Marijke Laurense bespreekt het boek ‘Niet te geloven’ Willie van Peer. “Een aanrader voor wie eens geconfronteerd wil worden met de recente stand van zaken in het Duits- en Engelstalige historisch bijbelonderzoek.”

Een leven lang vertellend over de diepere betekenis van de Bijbel

Begin vorig jaar overleed Nico ter Linden. Zijn grootste bekendheid ontleende hij aan zijn hervertelling van de Bijbel. In de historiciteit van de Bijbel geloofde hij niet, maar dat betekent niet dat de Bijbelse verhalen geen waarde hebben. Integendeel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden