Ponsvellen en nestelringen

'De grootste en meest trendy hobbybeurs van Europa', noemen de organisatoren hun eigen KreaDoe. Trouw bezocht de beurs, gisteren geopend in de Utrechtse Jaarbeurs. Van de borduurstand tot aan de workshop 'hangparaplu van wilgentenen om metalen frame'.

In Hal 1 staat naast een blauwe Kliko een man. Hij is een jaar of vijftig en maakt een verlaten, of liever gezegd: achtergelaten, indruk. De man en de Kliko staan op een kruispunt van gangpaden en om hem heen stromen vrouwen. Honderden vrouwen. Kreadoe -'de grootste hobbybeurs van Europa'- is voor 99 procent een vrouwenaangelegenheid.

Dit is geen beurs voor klussers maar voor knutselaars. Hier wordt niet gezaagd, geboord of getimmerd, maar geknipt, geplakt en gevlochten. En geschilderd. Geen wanden en plafonds, maar landschappen, stillevens en keramische figuren. De man bij de Kliko heeft uitzicht op een stand met stickervellen, een stand met kralen en een workshop van Bob Ross. Daar zitten zes oude dames onder leiding van een oudere heer exact hetzelfde 'maanlicht op zee' te borstelverven. ,,Of het moeilijk is'', vraagt de verslaggever. ,,Nee,'' zegt een dame, ,,als je maar precies doet wat hij zegt''.

De verslaggever is een van de zeldzame mannen. Diverse malen wordt hij aangesproken als 'iemand van de organisatie' en na een aantal vriendelijke ontkenningen begint hij vrouwen lustvol het handwerkbos in te sturen. Zelf wordt hij bijna een stand met bouwplaten ingesleurd: de enige stand die het van mannelijke klandizie moet hebben. De vrouw van de standhouder moppert dat de beurs veel te veel een beurs voor vrouwen is geworden en die zijn niet geïnteresseerd in kartonnen schaalmodellen van de Euromast of de Rijksdag. ,,Vorig jaar stonden we tussen de 3-D-kaarten'', zegt ze met een vies gezicht. Wat 3-D-kaarten zijn? Ze wijst naar de overkant van het gangpad: ,,Knippen en plakken. Daar komen echt alleen vrouwen, daar willen we niet meer tussen staan.'' Bouwplaten -een kansloze business.

We deinen mee met de stroom en blijven bij de workshops even hangen. Bij het shadowpainten zitten vrouwen hun werkstukken te föhnen, maar het kan nog gekker: bij de stand van 'encaustic card' kun je met een strijkijzer en bijenwas je eigen wenskaarten strijken. De hele hal lijkt trouwens gevuld met wenskaarten, alsof de Nederlandse vrouw erom schreeuwt om de familiekring te bestoken met vlechtkaarten, knutselkaarten en schommelkaarten met teksten als 'Veel geluk met jullie kleine uk'.

Kreadoe: hallen vol peuterige huisvlijt. Hier bereikt -na de Huishoudbeurs- de domesticering van de vrouw een nieuw hoogtepunt. Bij de workshop 'magisch kruidenheksje' in hal 4 (iets met dennenappels en boleten) is het niet erg druk, maar storm loopt het verderop bij de workshop 'Spaanse dakpan' - een prul voor in de tuin, eventueel met verlichting. En ook de producenten van keramische figuren lijken hun clientèle voor weinig volgroeid te houden getuige het grote aanbod aan kabouters, aardbei-beren en zonnebloemkinderen. Langzaam voelen we onze geestelijke vermogens afnemen. We strompelen over de met boomschors bezaaide kerstmarkt langs de stal van Priegel Mee en de kramen met ponsvellen en nestelringen en slepen ons naar de laatste hal. Daar kunnen we nog een keer in actie komen, bijvoorbeeld bij de workshop 'hangparaplu van wilgentenen om metalen frame'. Dat klinkt vermoeiend en het kost, naast een bijdrage van bijna 25 euro, ook een dagdeel. Maar omdat het bijna kerst is gaat onze voorkeur uit naar de workshop 'stalraam met luikjes van mos'.

Kerst is trouwens het grote thema van deze KreaDoe, die voor de veertiende keer in de Utrechtse Jaarbeurs wordt gehouden. Te oordelen naar de opkomst op deze eerste dag is de belangstelling enorm.

De herfst en de naderende feestdagen nodigen kennelijk nog steeds uit tot gefröbel, gefriemel en gefrutsel onder de tafellamp en de middenstand levert alles wat denkbaar is: zelfslijpende scharen, servettenlijn voor binnen en buiten, poppentricot en teddystof en als wereldprimeur: de rollende lineaal. Nou ja, wereldprimeur. ,,We staan hier nu voor het achtste jaar'', zegt de man van de linealen-stand tegen het koopvolk. ,,Maar u moet nu uw slag slaan want de fabriek die de linealen maakt is failliet gegaan.''

We duizelen naar buiten. Voor ons sukkelt de man van de Kliko achter zijn vrouw aan. Hij draagt twee rol salimtwijgen en het frame van een rendierkop.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden