Pompoenrisotto met geitenkaas

Bij de natuurvoedingswinkels liggen ze al weer volop; mooie pompoenen in verschillende kleuren en maten. Aangesneden pompoen is in plakken of schijven gesneden in vershoudfolie verpakt, circa 4 dagen houdbaar in de koelkast. Gebruik een restant voor een soep of roergebakken als groente. In dezelfde natuurvoedingswinkel of op een biologische markt vindt u heerlijke blauwgeaderde geitenkaas. Maar deze kan ook worden vervangen door een 'gewone' blauwgeaderde kaas zoals bijvoorbeeld Gorgonzola, Roquefort, Danish blue of Fourme d'Ambert.

Sonja van de Rhoer

Gebruik voor de risotto speciale risottorijst, zoals Arborio, Carnaroli of Vialone. Met name de Arborio en de Vialone nemen veel smaak op en worden door het koken heerlijk romig. De Carnaroli rijst geeft weinig zetmeel af tijdens het koken en behoudt zijn stevige korrel. Helaas zullen door de grote droogte dit jaar -ook in de Po-vlakte-, deze rijstsoorten naar verwachting volgend jaar een stuk duurder zal worden.

Benodigdheden voor 4 personen:

1 sjalot,

2 teentjes knoflook,

1/2 eetlepels olijfolie,

circa 500 gram pompoenvruchtvlees,

300 gram risottorijst,

1,5 dl droge witte wijn (bijvoorbeeld Soave),

8-9 dl hete groentebouillon,

200 gram blauwgeaderede (geiten-)kaas,

50 gram rucola,

vers gemalen peper.

Pel de sjalot en de teentjes knoflook en hak beide fijn. Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem en bak de sjalot en knoflook glazig. Snij de pompoen in stukjes van 2 bij 2 bij 2 cm en bak deze kort mee. Doe de risottorijst erbij en bak deze al omscheppende tot de rijst glazig ziet. Schenk de wijn en de hete groentebouillon er in gedeelten, al roerende, bij. De rijst moet steeds net onder het vocht staan.

Kook de risotto in circa 20 minuten bijtgaar. De rijst moet enigszins vochtig blijven. Snij de kaas in blokjes, de gewassen en gedroogde rucola in reepjes en schep deze vlak voor het serveren door de risotto. Bestrooi met peper naar smaak.

Serveren met een groene salade.

Tip: vervang de rucola door 2-3 takjes verse basilicum.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden