Pompoenen

In de serie 'De groentetuin' volgen we de tegenslagen en bescheiden succesjes van moestuinbeginneling Alma Huisken. Aflevering 22.

Vroeger, toen ik mij nog wel eens op een boerenknol hees, bezocht ik met een collega-amazone na stap en draf een deftig grand café. Gehuld in Rawhide-outfit traden we met lange passen binnen, de benen nog gekromd in de laarzen. Dat we erg naar paard geurden, bleek ons pas als de naburige klandizie zich schielijk uit de voeten maakte. Iets dergelijks overkomt je als je op zaterdagmiddag eerst moestuiniert en aansluitend modezaak of parfumerie bezoekt. Pas wanneer gepolitoerd personeel nadrukkelijk fronst om je besmeurde broek en zwarte vegen op je wang, daagt langzaam het begrip rond eigen uiterlijk.

Lang voor ik zelf een landje pachtte, vond ik zulk moestuinvertoon juist erg verleidelijk: zag ik zo iemand fietsen, dan wilde ik meteen mee. Om de rijkdom van het groene grondbezit maar ook om de weelderige oogst die uit de canvastassen bolde: gezellige, oranje pompoenen.

Het zijn de lampionnen van de moestuin, deze leden van de Latijns-Amerikaanse Cucurbita-stam. Dat begint al in de vroege zomer als de diepgele bloemen aan hun groene guirlandes door de tuin slingeren. Je kunt ze afknippen, vullen en frituren, maar liever nog laat ik ze aan de plant, omdat hun zonnige tint elk bedrukt tuinderhart vermag te verheffen. Bloeiend en groeiend werpt de pompoen haar scheuten meters ver uit en haakt zich vast aan alles wat houvast biedt, van boterboon tot appelboom. Als je te lang in bewondering bij de plant verkeert, word je zelf een levende stut, want de ranken groeien dertig centimeter per dag en daarbij kunnen ze elk bouwwerk gebruiken, menselijk of niet.

De fijnste ambiance voor n'importe wat voor pompoen, is de mesthoop. Op Zwitserse bergweiden zag ik hoe boeren hun mest in hoge rechthoeken stapelden, die alras bespannen raakten met pompoenplanten. Het deed me denken aan Ierse kleedjes, vroeger over melkkannen gelegd om de inhoud tegen vliegen te beschermen. Het lapje bleef op z'n plek door de dikke, afhangende kralen aan de randen, net zoals de pompoenen in Zwitserland, bungelend aan hun vaalt. Daar, tussen strontkevers en broeiend, halfverteerd gras, voelen ze zich thuis. Het was dan ook met redenen omkleed dat ik mijn vijf pompoenstekken in het voorjaar positioneerde rond de resterende hoop koeienmest. Een dikke rand schelpen eromheen moest ze beschermen tegen aanvallen van De Slak. Ik rekende op enige uitval en werd niet teleurgesteld: één stek redde het. Maar die sloeg onvervaard aan het landje pikken: de uitlopers worstelden zich door de rucola, namen een rand van het aardbeienbed mee, draaiden om wat boekweit en vonden via de tuinbonen hun beste steun in de bessenstruiken (het speciaal getimmerde pompoenrekje achteloos negerend).

Dat ongebreidelde doorschieten moet je beslist beteugelen, omdat zeven pompoenen aan één rank gewoon te veel van het goede is -het formaat der vruchten neemt navenant af. Ik snoeide flink, maar pompoenen zijn niet te houden: wanneer ik een deel van de tuin veronachtzaamde, lagen er meters verder weer vijf zonnige tennisballen in het struweel, aan een harige, groene servicelijn. Naarmate de zomer vorderde, dijden de pompoenen gestaag uit. Eigenlijk zou je ze -dottergeel en glanzend- al in juli willen scoren, maar dat is veel te vroeg. Ze moeten lang nazomeren voor een diepzoete smaak, en liefst ook nog de schuine herfstzon opzuigen. Toen oktober slagregens bracht, gaf ik mijn pompoenen een plank onder de bips, om smetten te voorkomen. Nu is het begin november en pas sinds enkele dagen zijn ze thuis, waar ze liggen te gloriëren in de vensterbank, bolrond en vrolijk oranje. Maar ze confronteren me met een netelige kwestie: héb ik ten langen leste pompoenen van eigen teelt, kán ik eindelijk 'ekomoestuinpompoensoep' maken, vind ik ze veel te mooi om op te eten!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden