Pomphouders grensstreek vestigen hoop op CDA

Beeld ANP XTRA

De publieke tribune van de Tweede Kamer vol met boze burgers, dat is meestal het werk van actiepartij SP. Vandaag was het echter aan het CDA te danken dat de tribune vol zat. Dit keer met boze benzinepomphouders die door de hoge brandstofaccijnzen hun klanten over de grens zien tanken. Het was de culminatie van een maandenlange actiecampagne die het CDA doorgaans vreemd is.

Tot dusver zonder resultaat. Tijdens een Kamerdebat vanmiddag bleef staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën er bij dat hij eerst relevante cijfers en een onderzoek moet hebben, voordat hij eventueel iets aan de accijnsverhogingen doet.

Die zijn in januari ingegaan, en volgens Wiebes kan hij op z'n vroegst in mei conclusies trekken uit de gegevens. "Pas als we de ziekte van de patiënt kennen, kunnen we medicijnen voorschrijven", aldus de VVD-bewindsman. Dit tot woede van de aanwezige pomphouders.

Na afloop van het Kamerdebat wordt CDA'er Pieter Omtzigt omringd door pomphouders. "En nou is het afgelopen met de ellende!", roept één van hen met een Limburgs accent. "Precies, daarom heb ik die motie ook ingediend", zegt het Kamerlid trots.

In de motie eist Omtzigt dat het kabinet de accijnsverhoging met ingang van 1 juli terugdraait. "De hoge accijnzen zijn dodelijk voor de grensstreek. Als de ondernemer in Amsterdam er last van had gehad, durf ik te wedden, dat de maatregel allang was teruggedraaid", meent Omtzigt. Wiebes was tot voor kort wethouder in de hoofdstad.

Het CDA stelde in januari meteen al een meldpunt in voor accijnsgedupeerden in de grensstreek. Daar kwamen de eerste twee maanden ruim 600 meldingen binnen. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen werd de kwestie een kernpunt voor het CDA. Als klap op de vuurpijl presenteerde zij in februari het rapport 'pompen of verzuipen' aan het kabinet, waarin zij de 'desastreuze' gevolgen van de verhoging voor het grensgebied beschrijft.

Twee jaar geleden werd het CDA na tien jaar onafgebroken regeren veroordeeld tot de oppositiebanken. De fractie heeft inmiddels het oppositie voeren omarmt, nu zelfs met een vleugje actie. De strijd tegen de accijnsverhoging is, met dank aan Omtzigt, het paradepaardje geworden van de christendemocraten.

CDA'er Pieter Omtzigt, de hoop van de pomphouders.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden