Pomp Chemie-Pack vaker met gasbrander ontdooid

Verzegeld van hun advocaten arriveren directeur G. Spiering (R), productieleider R. Oomes (2e L) en veiligheidscoordinator H. de Koning (L) bij het gerechtsgebouw. Beeld ANP
Verzegeld van hun advocaten arriveren directeur G. Spiering (R), productieleider R. Oomes (2e L) en veiligheidscoordinator H. de Koning (L) bij het gerechtsgebouw.Beeld ANP

Personeel van Chemie-Pack in Moerdijk gebruikte al jaren een gasbrander om bevriezing van een haperende membraampomp in vorstperiodes te verhelpen. Maar of de (verdachte) leiding van het bedrijf de problemen met de pomp kende en over het gevaarlijke gebruik van de gasbrander wist, lopen de verklaringen ver uiteen.

De productieplanner van het bedrijf heeft de pomp zelf verschillende keren ontdooid met de grote, hete vlam uit de brander terwijl hij wist dat het verboden was. Hij zag dat anderen ook wel eens doen, vertelde hij woensdag in het getuigenverhoor bij de rechtbank in Breda. Bijna iedereen wist dat het gebeurde, ook de chefs. En hij werd er niet op aangesproken, legde de getuige uit.

De commercieel medewerker die op de dag van de verwoestende brand de leiding had bij Chemie-Pack, verklaarde echter onder ede dat hij en de directie niet wisten dat de gasbrander op die manier werd gebruikt. Hij noemde die werkwijze 'onbegrijpelijk'. De verdachte productieleider Ralph O. wist niet van de problemen met de pomp en noemde het gebruik van de gasbrander 'verschrikkelijk dom'.

Ook de productieplanner benadrukte dat de werknemer die de grote brand bij Chemie-Pack veroorzaakte, stom is geweest omdat hij de grote hete vlam te lang op de pomp heeft gehouden op minimale afstand van plastic containers met brandbare vloeistof. Hij en zijn plaatsvervangend chef ontkenden woensdag dat ze de brander op die fatale dag ook zelf hebben gebruikt of de opdracht hebben gegeven, zoals de veroorzaker zelf dinsdag verklaarde.

Wel bevestigden alle drie de getuigen dat er op de dag van de brand meer dan een werkvoorraad plastic containers op het buitenterrein van Chemie-Pack stond. De productieplanner en chef vertelden dat de containers regelmatig 's nachts of zelfs structureel buiten stonden terwijl dat volgens de vergunning niet mag. Productieleider Ralph O. liet vragen over de regels en vergunningen op advies van zijn advocaat onbeantwoord.

Bij de rechtbank in Breda staan directeur Gerard Spiering, de veiligheidscoördinator en productieleider terecht voor leidinggeven aan brandstichting en overtreding van milieuvoorschriften. De rechtszaak gaat op 24 oktober verder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden