Polygram waarschuwt voor veel lagere winst

Van onze redactie economie AMSTERDAM - Gebrek aan nieuwe cd's van bekende artiesten zorgt de eerste drie maanden van dit jaar bij Polygram voor een sterk tegenvallende winst, zo voorspelde de muziek- en filmdochter van Philips gisterochtend zelf. Het slechte nieuws kwam bij beleggers hard aan. De beurskoers kelderde van 106,80 naar 94,50 gulden, om daarna toch nog te herstellen tot 99,50 gulden.

Naast het uitblijven van grote, internationale releases, speelt ook de crisis in Azië Polygram parten, zo laat het bedrijf vanuit Londen weten. Het heeft opnieuw voorzieningen moeten treffen voor oninbare leningen nadat hier ook eind vorig jaar geld voor opzij was gezet.

De muziekbranche lijkt wereldwijd de tijd van onstuimige groei achter zich te hebben gelaten. Dat was ook vorig jaar nog het geval maar toen wist Polygram dat heel goed te compenseren met hits van nationale artiesten. Mede daardoor kon het zijn positie als grootste muziekmaatschappij zelfs nog wat verstevigen. Polygram voorziet dat het zijn succes met die nationale toppers dit jaar niet makkelijk zal kunnen evenaren.

Topman A. Levy wil echter nog niet al te pessimistisch over het hele jaar zijn. “We hebben geen aanwijzingen dat daar reden voor is. Onze belangrijkste titels, zowel bij muziek als bij film, staan voor de tweede helft van het jaar op het programma.” Na de zomer zullen onder meer cd's verschijnen van de nieuwe tenor-ster Andrea Bocelli en vooral van Hanson, de Amerikaanse jongensgroep die vorig jaar van hun eerste cd meteen al vele miljoenen exemplaren verkocht zag worden.

De filmdivisie ligt volgens Levy inmiddels goed op koers om volgend jaar een 'voldoende omvang' te kunnen bereiken. Polygram is sinds 1991 bezig van de grond af een filmmaatschappij op te bouwen die kan wedijveren met de grote studio's uit Hollywood. Vorig jaar kwam Polygram Filmed Entertainment tot een omzet van 17 miljard gulden, maar daar werd nog wel een verlies van ruim honderd miljoen op geleden.

Met Four weddings and a funeral, The game en vooral Bean heeft het al een paar flinke kassuccessen geproduceerd. Bean was vorig jaar alleen al goed voor 450 miljoen aan recettes, was in Nederland de beste bezochte film en stond acht weken achtereen in de Amerikaanse film-toptien. Inmiddels zorgen The borrowers en The big Lebowsky ervoor dat Polygram al weer bijna twee maanden in die toptien is vertegenwoordigd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden