Polygram-oogst mager bij gebrek aan bestsellers

Van onze redactie economie AMSTERDAM - De winst van Polygram, de muziek- en filmdochter van Philips, is in het eerste kwartaal nog sterker ingezakt dan na de waarschuwing van een maand geleden al werd verwacht. Gebrek aan 'million sellers' speelde de grootste muziekmaatschappij ter wereld danig parten.

Polygram boekte in de eerste drie maanden een winst van een schamele 15 miljoen gulden. Een jaar eerder kwam nog 122 miljoen in de boeken. De omzet steeg nog wel, maar met 4 procent (tot 2,3 miljard) was ook dat niet indrukwekkend.

Topman A. Lévy noemt het muziekresultaat “teleurstellend”. De reden is volgens hem simpel: in het eerste kwartaal kwamen maar twee albums (van de nieuwe groep All Saints en Andrea Bocelli) boven de grens van meer dan een miljoen exemplaren uit. Begin vorig jaar noteerde Polygram nog vijf million sellers.

Lévy rekent voor de tweede helft van het jaar op betere resultaten, omdat artiesten als Sheryl Crow, The Cranberries, Hanson en Elvis Costello met nieuw werk komen. Polygram heeft ook z'n hoop gevestigd op nieuwe albums van nationale sterren als Marco Borsato en Zucchero.

De crisis in Azië heeft het concern tot een extra voorziening genoopt voor oninbare vorderingen in die regio. Door deze voorziening daalde het bedrijfsresultaat van de muziekdivisie van 251 miljoen vorig jaar naar 90 miljoen nu.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden