Polonaise met aardbeien en limoncelloroom

Ingrediënten

Voor de polonaise: 2 eiwitten; 110 gram fijne kristalsuiker; snuf zout; 70 gram poedersuiker.

Voor de limoncelloroom:

5 dl slagroom; 50 gram fijne kristalsuiker; 2 tot 4 eetlepels ijskoude limoncello.

Voor de aardbeiencoulis: 500 gram (lambada-)aardbeien met veel smaak en geur; 250 suiker; 1 eetlepel frambozen- of bessengelei.

Ter garnering: 12 aardbeien.

Dit weelderige dessert liet de huidige prinses Beatrix in 2013 serveren tijdens het diner in het Rijksmusuem, aan de vooravond van de troonswisseling. Het staat in 'Oranje toetjes', een boek van culinair historicus Lizet Kruyff en banketbakker Cees Holtkamp. Dat ik het pas na Koningsdag onder ogen kreeg is niet erg, want niet alles is oranje getint: in het boek staan desserts van allerlei kleuren. Er is veel interessants in te lezen over de voorkeuren van de Oranjes.

Deze polonaise kost wat tijd, maar dan heb je ook wat. Een lust voor het oog, een streling voor de tong, een puur voorjaarsfeest.

Teken op bakpapier vier cirkels met een doorsnede van 16 cm. Verhit de oven tot 110 ¿C.

Klop de eiwitten met een snuf zout stijf, er geleidelijk de suiker aan toevoegend. Klop, wanneer de suikerkristallen totaal zijn opgelost, de poedersuiker door het schuim en schep het in een spuitzak. Spuit in een van de ringen een schuimbodem, op de drie andere getekende ringen een schuimring. (De rest van het schuim gebruikt u later als 'cement' voor het opbouwen van de polonaise.)

Bak het schuim 35 minuten in de oven, tot het stevig is. Laat de oventhermostaat op 110 ¿C staan. Laat het schuim afkoelen.

Leg de bodem op een stuk bakpapier. Spuit op de bodem een schuimring. Leg er een gebakken schuimring op. Spuit daar weer een ring op. Leg daar weer een ring gebakken schuim op, weer een 'cement'-ring en tenslotte de derde gebakken ring. Hebt u schuim over, spuit dan 'pareltjes' op de rand van de polonaise. Ook kunt u met behulp van een paletmes de zijkant van de polonaise nog afsmeren. Zet de polonaise nu dertig minuten in de oven. Laat hem afkoelen.

Kook voor de aardbeiencoulis 500 gram aardbeien met 250 g suiker tot moes. Roer er de frambozen- of bessengelei door. Pureer de moes en wrijf hem door een zeef.

Klop voor de limoncelloroom de slagroom met 50 gram suiker op. Klop de ijskoude limoncello erdoor.

Vul kort voor het opdienen de polonaise met de limoncelloroom (desgewenst in twee lagen, met in plakjes gesneden aardbeien ertussen) en garneer hem met hele aardbeien en aardbeiencoulis.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden