Polonaise in de lege koeienstal

,,Ze schijten in Hilversum een drol op onze doelgroep.'' Sjoukje (Maggie McNeal) Smit was vorig jaar weinig lovend over de programmamering van 'Hilversum': te veel seks, drugs en rock-'n-roll. Te weinig voor de oudere medemens. Want waar zijn ze gebleven, die gezellige muziekprogramma's van Chiel Montagne?

Smit was vorig jaar het boegbeeld van de Senioren Omroep Nederland, Neêrlands enige echte 'artiestenomroep'. Pal voor de seniorenzaak, met klinkende namen als Ronnie Tober, Trea Dobbs, Eddie Christiani en Milly Scott. En ook pal voor het gezonde eigenbelang. Want waarom mag een groot artiest die tegenwoordig niet verder komt dan de braderie, bejaardensoos, en de Privé, nooit met zijn harses op de buis?

Maar ouderen laten zich kennelijk graag bepoepen door Hilversum. Want het werd niets met die SON: de oprichters waren wel enthousiast, maar dat was zo'n beetje alles. ,,Ze willen nu met mij in zee gaan'', verklapt Karel van Cooten, directeur van de gezellige zender Radio Nationaal. Hij houdt de boot af: ouderen zijn een te beperkte doelgroep. En misschien is dat wel zo wijs. Want de zender van Van Cooten wankelt nu al voortdurend op het randje van het faillissement. Al gaat het volgens de directeur tegenwoordig 'uitstekend' en werkt hij nu aan 'iets groots'. ,,Doe mij je telefoonnummer, voor als dat rond is.''

En dat geeft hoop. Voor Arie Ribbens, Ronnie Tober, Dries Roelvink en al die anderen van het eerlijke Nederlandstalige product waar dat elitaire 'Hilversum' de neus voor ophaalt. Hele volksmassa's laten zich het liefst begraven onder de slepende tonen van 'Waarheen', maar 'Hilversum' denkt kennelijk dat het levenslied alleen voor doden is.

Maar niets is minder waar, zo bewijst het hartverwarmende 'Het is oorlog in de stallen' van Corry Konings, waarvan de opbrengst, uiteraard, bestemd is voor de getroffen boeren. Konings wist voor de opname artiesten te strikken als Albert West, Saskia & Serge (die leven dus nog), en aankomende sterren als Johan Heuser en Rob van Daal. Verder blijken ook dierenvriend Martin Gaus en presentator Christina van der Horst over vocale talenten te beschikken. Omdat dat laatste zeker niet geldt voor Jomanda is haar muzikale rol beperkt: zij straalt per voice-over het refrein in. ,,Het geeft een aparte dimensie aan het liedje, een bepaalde kracht. Zo voel ik dat'', lichtte Konings de rol van Jomanda vorige week nog toe in Het Parool.

Al met al een opmerkelijk nummer. Een beetje polonaise in de lege koeienstal. ,,Het is oorlog in de stallen, mkz is in het land, het ruimen moet nu stoppen, je mag de natuur niet foppen'', luidt het refrein.

Of de cd een beetje verkoopt? Konings klinkt aan de telefoon wat minder enthousiast dan we haar van het podium kennen. Want natuurlijk wil 'Hilversum' niet meewerken. ,,Ik ben druk bezig om een televisieoptreden te regelen. En dat gaat moeizaam.'' Inmiddels zijn vijfhonderd cd's verkocht. ,,We hebben er nu weer duizend in bestelling.''

Nu mag Konings ook weer niet echt klagen. Een echte vertolker van het levenslied krijgt natuurlijk niet snel genoeg van leed. Bovendien: ,,Het levenslied werkt louterend'', zei de voormalige kapster ooit in een interview. En zij kan het weten. Tegenslagen genoeg in haar leven. Huwelijken die schipbreuk liepen, een fanclub die na dertig jaar ophoudt te bestaan, een eigen geurlijn 12/12 -verkocht via Wehkamp- die flopt. Maar wel ruim dertig jaar in het vak, met liefst 33 top-40 noteringen. En haar optreden voor acht oktober, in 'De Kaasboerin' in Mol, België, is nu al uitverkocht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden