Politietop vindt het niveau van de huidige agent te laag

De agent van het volgende millennium moet daadkrachtig zijn, kunnen mobiliseren en organiseren, een beter inschattingsvermogen hebben én een hbo-diploma.

door Hans Marijnissen

Volgens de politietop voldoet de huidige agent niet meer. De samenleving is ingewikkelder geworden, terwijl de agenten met dezelfde achtergrond de straat op worden gestuurd als 20, 30 jaar geleden: mavo en 18 maanden politieschool.

Volgens directeur P. IJzerman van het opleidingsinstituut voor de politie is het niveau van agenten te laag. Een wijkagent hoort volgens hem gesprekspartner te zijn van het welzijnswerk, onderwijs, gemeente en justitie ,,maar tussen hem en de overige partijen is een enorm verschil in abstractie van denken, in analyse. Hij kan incidenten niet of onvoldoende in een context plaatsen.'' Volgens hem brengt dat de effectiviteit en legitimiteit van het politiewerk in gevaar.

IJzerman is aangesteld om het onderwijs aan politiemensen te moderniseren en presenteert vandaag in Trouw de profielschets van 'de nieuwe agent'. De komende jaren moet hij zo'n 20 000 nieuwe politiemensen zien op te leiden, de helft van de huidige sterkte. Hij bereidt een nieuwe brede beroepsopleiding voor de politie voor, met een havo/hbo niveau en vwo/universitaire richtingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden