Politieregio's gekneveld Onder curatele stelling valt niet goed bij korpsen

DEN HAAG - Het ministerie van binnenlandse zaken gaat de politieregio's IJsselland, Twenthe, Noord-Holland-Noord, Gooi- en Vechtstreek, Haaglanden (Den Haag e.o.) en Brabant-Zuidoost (Eindhoven e.o.) onder curatele stellen wegens tekorten op de begroting over 1994.

Het ministerie heeft de korpsbeheerders meegedeeld, dat vanaf zaterdag voor investeringen van meer dan 5 000 gulden en het aanstellen van personeel toestemming nodig is.

Binnenlandse Zaken wil op deze manier voorkomen dat de begrotingstekorten bij de betrokken politiekorpsen verder oplopen.

De onder curatele stelling is niet overal goed gevallen. Zo spreekt woordvoerder P. Straub van de regio-politie Twenthe over 'een moeilijk werkbare sitatie' die zou ontstaan. Straub: “Het begrotingstekort van zes miljoen gulden bij de politie Twente is ontstaan door de reorganisatie bij de politie en door hoge salariskosten. Wij hebben een relatief oud korps, wat betekent dat bij ons liefst duizend politiemensen meer verdienen dan het normbedrag dat het ministerie per 'hoofd' uitkeert. Daarnaast waren we in verband met de vorming van de regiopolitie gedwongen een nieuwe meldkamer te laten inrichten. Dat heeft twee miljoen gulden gekost, ook een uitgave die we gedwongen waren te doen. Dat zijn zaken waarvoor we nu de rekening gepresenteerd krijgen.”

De regiopolitie IJsselland (Zwolle en omstreken) kampt dit jaar met een tekort van vier miljoen gulden. Volgens woordvoerder F. Wiertz van korpsbeheerder J. Fransen van de regiopolitie IJsselland zal er vandaag worden besloten over bezuinigingen om de tekorten binnen de perken te houden. Zo worden investeringen die nog dit jaar op de rol stonden uitgesteld en zullen de negenhonderd politiemensen uit de regio IJsselland dit jaar waarschijnlijk niet meer naar cursus mogen.

De penibele financiële situatie waarin de politie IJsselland verkeert, heeft voor spanningen gezorgd binnen verschillende korpsen en bij burgemeesters in Noord-Overijssel. Zo liet burgemeester T. Plomp van Staphorst deze week weten, dat het punt dat hij geen verantwoordelijkheid meer kan nemen voor de politiezorg dicht is genaderd. Plomp rekende zaterdag op een door de Vereniging van Kleine Kernen georganiseerd symposium voor, dat de gemiddelde aanrij-tijd van de politie in Staphorst sinds de reorganisatie is gestegen van 11,8 tot 17,4 minuten. Als schrijnend voorbeeld noemde hij twee dodelijke ongelukken die zich dit jaar in Staphorst voordeden. De politie was respectievelijk pas na 23 minuten en een half uur ter plaatse. De politie in Staphorst heeft de bureaubezetting als gevolg van de reorganisatie zien dalen van 23 tot 13 formatieplaatsen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden