Politiemensen en leerkrachten willen gezamenlijke cao-acties

DEN HAAG - De onderwijs- en politiebonden overwegen volgende maand gezamenlijk actie te voeren voor een betere cao. Zowel de leraren als de politiemensen vinden het bod van het kabinet onaanvaardbaar laag.

De politie wacht nog tot 4 januari op een beter bod van minister Peper van binnenlandse zaken. De Algemeen Christelijke Politiebond (ACP) verwacht echter dat Peper bij zijn bod van twee procent blijft. Als dat zo is, komt een breed front van de twee sectoren in zicht, zegt waarnemend voorzitter W. Groeneweg van de ACP.

“De problemen lopen als een rode draad door alle sectoren,” zegt Groeneweg. “Het kabinet geeft te weinig geld voor ambtenaren. Wij willen nu ook eens profiteren van de economische groei van de afgelopen jaren. De acties moeten daarom tegen het hele kabinet worden gericht. Samen staan we sterker.”

Er zijn nog geen concrete plannen voor acties. “We wachten eerst af welk bod Peper ons op 4 januari doet,” zegt een woordvoerster van de Nederlandse Politiebond (NPB). De NPB heeft volgens haar al wel contact gezocht met de Algemene Onderwijsbond over eventuele gelijktijdige acties, maar dat heeft nog niet tot afspraken geleid.

Groeneweg zegt van de christelijke onderwijsbond positieve signalen te hebben ontvangen. Maar ook hij kan nog geen data of actievormen noemen. Er zijn wel al suggesties over tafel gegaan, zoals het voor de klas zetten van politie-agenten als de leraren staken.

De Onderwijsbonden CNV vinden dit nou juist geen gelukkig idee. “Maar natuurlijk moeten we voorkomen dat politie- en onderwijsbonden elkaar in de weg zitten”, zegt een woordvoerder van de christelijke onderwijsbond.

De onderwijsbonden hebben 6,25 procent extra gevraagd, waarvan 3,5 procent voor een generieke loonsverhoging. Minister Hermans van onderwijs stelt daar 2,25 procent tegenover. De christelijke politiebond vroeg 3,5 procent loonsverhoging, de algemene 3,75 procent. Peper biedt 2 procent. De bonden hebben de meeste moeite met het plan van Peper om de pre-pensioenregeling te verslechteren. De CFO, de christeljke bond voor overheid en zorgsector, heeft gisteren de leden voorgesteld om voor rijksambtenaren een salarisverbetering van 3,5 procent te eisen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden