Politiekorps Den Haag wil meer allochtonen in dienst

Afgelopen zomer waren er rellen in de Schilderswijk naar aanleiding van de dood van Mitch Henriquez. Beeld EPA
Afgelopen zomer waren er rellen in de Schilderswijk naar aanleiding van de dood van Mitch Henriquez.Beeld EPA

De politie in Den Haag gaat quota voor het aannemen van allochtone agenten hanteren. In vacatures legt de politie nadruk op culturele diversiteit, ook wil ze meer allochtone stagiairs. "Wij willen heel graag meer jonge mensen met een niet-westerse achtergrond in het politieapparaat", zegt burgemeester Jozias van Aartsen, die de plannen bekendmaakte.

Niels Markus

Ook de top van de Nationale Politie ziet de noodzaak om actiever te werven met oog voor diversiteit. Maar voorlopig worden quota niet landelijk ingevoerd. De samenstelling van het personeel veranderen kan door 'concrete wervingsdoelstellingen', staat in een recent landelijk rapport waarop Den Haag voortborduurt. Dat kan het aannemen van meer allochtonen zijn", zegt een woordvoerder.

Sinds 2004 bestaan er geen quota meer bij de politie. Toen werd de 'Wet Samen' afgeschaft. Die verplichtte bedrijven met meer dan 35 werknemers quota voor allochtonen te hanteren.

'Te blank'
Als gevolg van de rellen in de Haagse Schilderswijk na de dood van Mitch Henriquez, afgelopen zomer, was er veel kritiek op het Haagse politiekorps. Dat zou te blank zijn en - mede daardoor - discrimineren. Henriquez kwam om het leven na hardhandig politieoptreden tijdens een festival in het Haagse Zuiderpark.

In voorgaande jaren waren er ook al klachten over discriminatie bij bureau De Heemstraat. Gisteren herhaalde Van Aartsen wat hij afgelopen zomer zei tijdens een raadsvergadering na de rellen. "Natuurlijk is er discriminatie, in de hele Nederlandse samenleving. Ook in het Haagse politieapparaat." De burgemeester zegt dat hij daar al tweeënhalf jaar mee bezig is, maar dat het thema nu nog urgenter is. "Het werkgebied van Haagse agenten kent veel diversiteit. Dat stelt hoge eisen aan je inlevingsvermogen."

Naar aanleiding van de rellen stelde de politie-eenheid Den Haag '35 actiepunten' op voor meer 'variëteit, gelijkwaardigheid en verbinding', die gisteren werden gepresenteerd. Zo gaan agenten vaker bodycams dragen die hun eigen handelen filmen. Ook blijft de politie er op letten of ID-controles juist en niet onnodig worden uitgevoerd. Daarnaast haalt ze de banden aan met etnische gemeenschappen en met bijvoorbeeld het COC.

Klachten over de politie komen niet langer alleen bij de politiechef terecht, maar ook bij Van Aartsen. Binnen het korps moet discriminatie bespreekbaar zijn, zegt de burgemeester. "Als mensen intern hun verhaal vertellen, dan moet de reactie niet zijn: 'zeur niet'. We zijn nog alerter op aangiften over discriminatie."

Begeleiding voor jongeren
Jongeren in de Schilderswijk merken dat zij anders bejegend worden, zegt Mohammed Ghay van Vertrouwensherstel Burgers & Overheid, voorheen Comité Herstel van Vertrouwen. Dat comité werd opgericht om racisme en hard politieoptreden in de wijk aan de kaak te stellen. "Jongeren worden nu minder vaak om hun legitimatie gevraagd. Korpschef Paul van Musscher bevestigde dat onlangs aan ons." Ghay overlegt regelmatig met de korpschef en Van Aartsen. "Eerder werden we niet serieus genomen." Het gemeentebestuur kwam zijn plannen eerst met het comité bespreken, voordat ze openbaar werden. "Wij hebben toen wat punten genoemd die beter kunnen, maar we zijn positief over de plannen."

Jongeren die afgelopen zomer hielpen bij het onder controle krijgen van de rellen, worden door de gemeente als beloning geholpen bij het vinden van een baan. Wethouder Rabin Baldewsingh (sociale zaken en werkgelegenheid) presenteerde gisteren plannen om vijfhonderd jongeren in de Schilderswijk en Transvaal aan werk te helpen. Volgens Van Aartsen kwamen de jongeren in gele hesjes op voor hun wijk. "Nu is het onze beurt om hen te helpen. Dit college zal alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat de jongeren uit deze wijken aan het werk kunnen komen." De jongeren krijgen begeleiding. Verder probeert de wethouder banen en stages los te weken bij bedrijven. Ook komt er een 'werkgeversservicepunt' in de Schilderswijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden