Politieke veelvraat nieuwe voorman CU

Partij-ideoloog Gert-Jan Segers wordt fractievoorzitter ChristenUnie

Dat is pas carrière maken. De 46-jarige Gert-Jan Segers, de nieuwe voorman van de ChristenUnie, zit nog geen drie jaar in de Tweede Kamer. Gisteren, na het vertrek van Arie Slob, was zijn eerste optreden als fractievoorzitter. Slob maakte bekend dat hij op 1 december de Tweede Kamer zal verlaten. Hij heeft een andere baan.

Voor de ChristenUnie is Segers de logische opvolger: hij geldt als de partij-ideoloog, als politiek dier en mediagenieke veelvraat. Want al zat hij er nog maar drie jaar, hij haalde al heel wat overhoop.

Wat zeker meehielp in zijn snelle opmars is dat hij het politieke bedrijf al kende. Voor hij Kamerlid werd, was Gert-Jan Segers hoofd van het wetenschappelijk bureau van de ChristenUnie, de Groen van Prinsterer Stichting. Daarvoor studeerde hij politicologie in Leiden en meanderde hij over de wereld: hij ging als zendeling naar Cairo en haalde een master in westers-islamitische betrekkingen in Washington.

Tussen de bedrijven door schreef hij twee romans met de titels 'Twee broers en een meisje met geel haar' en 'Overwinteren'. Boeken over de verwarring van de jeugd, over de strijd tussen christendom en islam, met een christelijke inslag.

Met drie dochters thuis in Hoogland zit Segers nu al enige tijd in de Nederlandse politiek. Hij heeft zich er met grote energie in gestort: meteen na zijn aantreden verdedigde hij met verve het initiatiefvoorstel van zijn mede-Kamerlid Carola Schouten voor opheffing van de strafrechtelijke immuniteit van publiekrechtelijke personen. Samen met CDA en PvdA vindt de ChristenUnie dat ook de overheid en ambtenaren strafrechtelijk aansprakelijk moeten kunnen worden gesteld voor overtreding van wet- en regelgeving.

Een ambtenaar in Haaksbergen bijvoorbeeld, die ten onrechte een vergunning heeft verleend voor een monstertruck-evenement, moest daar volgens de initiatiefwet bij een rechter verantwoording over afleggen. Het was een omstreden voorstel. Gisteren werd het voorstel, dat de drie partijen al door de Tweede Kamer loodsten, ten langen leste door de senaat afgekeurd.

Later maakte Segers zich sterk voor prostituees. Vorig jaar diende hij met Marith Volp van de PvdA en Nine Kooiman van de SP een initiatiefwetsvoorstel in over de strafbaarstelling van mensen die vrouwen verhandelen en uitbuiten. Hij was er behoorlijk fel over. "Als de mate van dwang en uitbuiting die we in de prostitutie zien - er zijn schattingen van tussen de 50 en 90 procent - geprojecteerd wordt op bijvoorbeeld het onderwijs of de tuinbouw, dan zouden we toch onmiddellijk tot actie overgaan?"

Ook schreef hij: "Het is onbestaanbaar dat pooierschap legaal is, terwijl het vaak een middel tot dwang en uitbuiting is."

Tegelijk streed Segers voor een verbod op politieke partijen en organisaties die de democratische rechtsstaat omver willen werpen. Hij dacht aan twee dingen: pedofielenvereniging Martijn en IS. Daartoe moet de Grondwet worden gewijzigd.

Op andere punten is Segers minder streng. Dat Kamerlid Mark Verheijen moest verdwijnen nadat hij een misstap had gemaakt met declaraties, vond Segers nogal cru, vooral het feit dat andere politici zich er vrolijk over maken. In de Volkskrant zei hij: "In plaats van te vergeven, staan sommige politici handenwrijvend toe te kijken als een ander onderuitgaat. Dat is de lelijke kant van de politiek."

DE VERDIEPING 4|5

Portret van Arie Slob

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden