Politieke stoelendans Sint Maarten

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - Het eilandsbestuur van Sint Maarten maakt zich weer op voor een nieuwe stoelendans. De coalitie van de grootste twee partijen, die twee jaar geleden na de verwoestende passage van de orkaan Luís tussentijds tot stand kwam en een breed draagvlak voor de wederopbouw moest vormen, is uiteengevallen.

In een broeierige sfeer van ruzies en groeiende irritaties is de samenwerking tussen de Sint Maarten Patriotic Alliance (SPA) en de Democratic Party (DP) stukgelopen. De SPA (vijf zetels) zal binnenkort een nieuwe coalitie aangaan met de uit twee leden bestaande Serious Alternative People's Party (SAPP). Het is ook inderdaad het enige serieuze alternatief voor de SPA; de eilandsraad van Sint Maarten telt maar drie partijen (en elf zetels).

Het bestuur van zijn partij is het 'gekonkel' van de DP beu, zegt de leider van de SPA, William Marlin, in een toelichting op de breuk. De commissioner (gedeputeerde) die onder meer de portefeuille volkshuisvesting en ruimtelijke ordening beheert, kondigde de breuk afgelopen zondagavond aan in een televisierede. Het werd een lange litanie, waarin hij sprak over openlijke en onderhuidse actie van de democraten tegen de SPA. Volgens Marlin had zijn partij 'na Luís' in het najaar van 1995 besloten tot samenwerking met de DP, “niet ten dienste van de DP of om door de DP te worden beledigd, maar om de bevolking van Sint Maarten te dienen”.

De DP loopt sindsdien naar de mening van Marlin voortdurend weg met successen die door SPA-commissioners zijn behaald en wekt de indruk alsof de SPA niets doet. “De Democratic Party is al zeker een jaar voortdurend bezig geweest de coalitie te breken”, zegt Marlin. “Publiekelijk - in de krant, op de tv, in brieven - is er voortdurend kritiek op het beleid van SPA-bestuurders. Er worden allerlei leugens verteld en dingen geïnsinueerd. De kritiek slaat nergens op. Wij zijn bezig een rotonde aan te leggen op de hoofdweg van het eiland, tussen de luchthaven en het centrum van Philipsburg, en dan verwijt de DP ons dat we het toerisme tegenwerken omdat er verkeersopstopppingen zijn. Terwijl iedereen die wel eens op Sint Maarten is geweest, weet dat er op dat punt altijd files zijn. We zijn met een onteigening bezig voor de Link One-weg; dat duurt te lang, vindt de DP, maar zoiets vraagt nu eenmaal een zorgvuldige procedure.”

De emmer is in de woorden van Marlin overgelopen door een incident, waarbij een vertrouwelijke (en inmiddels ingetrokken) brief van een SPA-gedeputeerde door een medewerker van de DP aan de media is doorgegeven. “Ik kan nog wel een tijd doorgaan met het opsommen van relletjes en ruzies, maar zo kan ik niet besturen.”

De keuze van de SPA voor een coalitie met de SAPP is even logisch als opmerkelijk. De leider van deze kleine partij, Julian Rollocks (een neef van Marlin), geniet de reputatie van een populist. Hij roept regelmatig dat hij alle (Nederlandse) 'technische bijstanders' op het eiland wil vervangen door Sint-Maartenaren waardoor, wordt algemeen aangenomen, de wederopbouw een fiasco zal worden. “Maar nu wordt de wederopbouw door de DP zwaar gefrustreerd”, werpt Marlin tegen. “Ik heb geen reden te geloven dat het niet zal lukken met de SAPP constructief samen te werken.”

De nieuwe coalitie streeft 'op termijn' naar onafhankelijkheid van het eiland, kondigt Marlin aan. “Natuurlijk weet ik dat je als een kleine staat niet de capaciteit hebt om geheel zelfstandig op te treden. Maar ik geloof dat ieder land de intentie moet hebben om ooit onafhankelijk te worden. Dat vereist dat de mensen van Sint Maarten meer verantwoordelijkheid moeten nemen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden