Politieke partijen zinnen op greep in kas woningcorporaties

De Nederlandse woningcorporaties mogen na de verkiezingen rekenen op een flinke greep in hun kassen. Diverse politieke partijen zeggen honderden miljoenen corporatiegeld te willen ’afromen’.

door Wybo Algra

„De gedachte leeft kennelijk dat het geld bij ons tegen de muren klotst”, zegt directeur Peter Boerenfijn van de koepel van woningcorporaties Aedes. Ten onrechte, stelt hij: „We hebben veel vermogen in de vorm van onze huizen. Maar we hebben geen geld op de bank staan dat we zomaar aan de belastingdienst kunnen overmaken.”

GroenLinks voegde zich gisteren bij het groeiende rijtje partijen dat het oog laat vallen op de vermogens van de corporaties. De partij noemt daarvoor in het concept-verkiezingsprogramma nog geen hard getal. De VVD deed dat eerder wel: de liberalen willen de corporaties een rendementsheffing over hun vermogen laten betalen. Daarmee verwacht de VVD jaarlijks maar liefst 3,5 miljard euro binnen te halen.

Met dat laatste bedrag is Aedes aan het rekenen geslagen. „Om dat op te brengen, zouden we jaarlijks 50.000 huurhuizen moeten verkopen”, zegt Boerenfijn. „Maar veel huurders willen hun huis helemaal niet kopen, of kunnen dat niet betalen.” De enige andere mogelijkheid is een huurverhoging van 35 procent, volgens Aedes.

Het Centraal Fonds Volkshuisvesting becijferde in 2002 dat de corporaties toen tien miljard euro vrij te besteden geld in kas hadden. „Ik vergelijk het altijd met eigen-woningbezit”, zegt Boerenfijn. „Ik heb geen cash in handen, maar vanuit de overwaarde van mijn huis kan ik krediet krijgen voor een tweede garage en een derde badkamer.”

Corporaties kunnen op deze wijze veel geld lenen om te investeren – in huizen en in gebouwen voor onderwijs en zorg. „Maar het is doodzonde als dat geld weglekt naar een algemene belastingverlaging”, stelt Boerenfijn. „Dat vermogen hebben we ook nodig om het wonen in de toekomst betaalbaar te houden.”

De PvdA wil 500 miljoen euro bij de corporaties weghalen, vooral bij de sociale verhuurders die daarnaast commercieel opereren. Het CDA is minder concreet: de corporaties worden uitgedaagd ’maatschappelijk’ te investeren, voor onderwijs- en zorginstellingen. Dat moet eveneens 500 miljoen euro opleveren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden