Weblog

Politieke partijen zijn erg voor zonnepanelen, maar niet op partijdaken

De Nederlandse duurzame partijen zijn bepaald nog niet Roomser dan de paus. Die heeft op zijn Vaticaandaken al wel (heel veel) zonnepanelen laten leggen. Beeld SolarWorld AG
De Nederlandse duurzame partijen zijn bepaald nog niet Roomser dan de paus. Die heeft op zijn Vaticaandaken al wel (heel veel) zonnepanelen laten leggen.Beeld SolarWorld AG

Diverse politieke partijen maken zich in Den Haag sterk voor duurzame energie. Maar als het op het eigen partijdak aankomt, is daar nog weinig van te zien. Een gemiste kans voor de partijkas...

Vincent Dekker

In tegenstelling tot windmolens, die her en der weerstand oproepen, kun je bijna niet tegen zonnepanelen hebben. Dus zijn zonnepanelen populair bij politici die duurzaamheid voorstaan.
Maar zelf het goede voorbeeld geven, is er niet bij, zo ontdekte Zonline.nu. Deze Nederlandse tak van zonne-energiefinancier Sungevity, van de oud-Greenpeaceman Danny Kennedy waarover ik recent nog schreef, heeft naar diverse partijkantoren gekeken en zag daar op de daken nog ruimte voor bijna 100 zonnepanelen.
De PvdA wil dat eigenaren van zonnepanellen de stroom kunnen salderen (verrekenen met het eigen verbruik), ook als die panelen niet op het eigen dak staan. De PvdA zou echter op het partijdak 8 panelen kunnen plaatsen en de stroom daarvan nú al kunnen salderen, maar doet dat niet.
De VVD vindt salderen op afstand niet nodig en saldeert ook zelf niet. Want de ruimte op het partijdak, waar 48 panelen zouden kunnen staan, is nog leeg.
De SP zit op dezelfde lijn als de PvdA, en laat ook de ruimete op het dak, voor 12 panelen, onbenut.
D66 kan 8 panelen kwijt, maar heeft ze niet staan, ook al wil de partij groene energie stimuleren.
GroenLinks tenslotte wil niet alleen salderen op afstand mogelijk maken maar vindt ook dat zonnepanelen op alle daken van overheidsgebouwen moeten komen. Op het dak van het partijbureau schitteren echter 20 panelen door afwezigheid.
Beetje opvallend in dit (beperkte) overzicht: het dak van de VVD kan net zo veel panelen herbergen (48) als de daken van PvdA, SP, D66 en GroenLinks samen. Je zou er bijna voorspelbare grappen over gaan maken.
Samen zouden de 96 panelen zo'n 20.000 kWh aan zonnestroom per jaar kunnen leveren, denkt Zonline. Goedkopere kWh's dan die van de energiebedrijven, dus waar wachten de penningmeesters eigenlijk nog op, vraag je je af.
En als die partijen nou morgen de daad bij hun groene woord voegen en alsnog panelen gaan bestellen, wacht hen bovendien nog een extra meevaller: de subsidiepot is nog niet leeg.

Correctie, met dank aan een attente lezeres: De zonnepanelensubsidie is alleen voor particulieren beschikbaar, niet voor organisaties. Neemt niet weg dat panelen ook zonder subsidie al financieel slim kunnen zijn, en in ieder geval ecologisch slim zijn.

Meer energieprikkels kunt u bij Twitter oplopen via @VincentDekker4.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden