Politieke partijen in Israël imiteren Obama’s campagne

Ken anachnoe jecholiem. Het is Hebreeuws voor Obama’s Yes we can. Met de verkiezingen in aantocht (10 februari) lijkt het wel of haast alle Israëlische politieke partijen op de Obama-toer zijn, ongeacht hun politieke overtuiging. Zo heeft de religieuze Sjaspartij zich al de slogan van Obama toegeëigend. Tenslotte beweert die partij ook de achtergestelden te vertegenwoordigen, de Joden van oriëntaalse komaf.

De website van de Likoed lijkt ineens als twee druppels water op die van Obama. Likoedleider en oud-premier Benjamin Netanjahoe heeft een campagneadviseur van Obama ingehuurd. De linkse Meretzpartij liet dit weekeinde twee andere Obama-krachten overvliegen. David Fenton en Tom Matzzie waren in de VS medeverantwoordelijk voor het opzetten van de donaties via internet en van de negatieve campagne tegen McCain. Zij geven nu workshops aan de Meretz-campagneleiders over hoe zij internet kunnen uitbuiten.

Volgens Fenton is het vrij bizar dat juist Netanjahoe op Obama probeert te lijken. „De leugenachtigste advertenties tegen Obama zijn gefinancierd door Sheldon Adelson, de geldschieter van Netanjahoe. Bovendien zijn ze in hun ideeën haast het omgekeerde”, aldus Fenton in een Israëlische krant.

De vraag rijst of dit soort campagnes werken. Israël is wel een internetland en dat geldt zeker voor de hoog opgeleide achterban van Meretz. Zij hoopt de Arbeiderspartij voorbij te streven, die volgens de peilingen knock-out dreigt te gaan.

Meretz put hoop uit het feit dat de helft van de jongeren nog niet weet of en op wie ze gaan stemmen. Zij zijn alle fiducie in hun politici kwijt. En een nieuwe meeslepende leider à la Obama is niet in zicht. Dus lijkt Netanjahoe te gaan winnen. Of zoals een columnist onlangs schreef: ’Israël gaat zijn Bush kiezen.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden