'Politieke onrust risico voor herstel EU'

Europese Commissie-voorzitter Barroso roept in 'Staat van de Unie' EU-landen op vaart te maken met bankenunie

LEONOOR KUIJK

BRUSSEL - Europese Commissie-voorzitter José Manuel Barroso heeft de EU-landen gewaarschuwd dat de crisis niet voorbij is en dat politieke onrust het grootste risico vormt voor het herstel. 'Gebrek aan stabiliteit en gebrek aan daadkracht' kunnen het voorzichtig herstel breken, waarschuwde de Portugees gisteren in zijn Staat van de Unie, een jaarlijkse toespraak tot het Europees Parlement waarin de commissievoorzitter de balans opmaakt.

Met verkiezingen in zicht in een aantal Europese landen en voor het Europees Parlement zullen politici, om kiezers te behagen, de Europese afspraken waarmee de regeringen hebben ingestemd alsnog proberen af te zwakken of bekritiseren, voorspelt hij. "In deze fase van de crisis is het de taak van regeringen om de duidelijkheid en voorspelbaarheid te creëren die de financiële markten nog altijd missen."

José Manuel Barroso riep de lidstaten op om voort te maken met de Bankenunie, een pakket afspraken over de voorwaarden waaronder banken mogen opereren. "Dat is de beste verzekering dat niet langer de belastingbetalers in de vuurlinie zitten als een bank failliet gaat."

Het Europees Parlement, deze week in Straatsburg bijeen, zal naar verwachting vandaag wetgeving goedkeuren rond een onderdeel van die Bankenunie, namelijk het toezicht op de grootste banken in de EU door de Europese Centrale Bank. Maar andere aspecten van de Bankenunie, zoals wie het laatste woord heeft bij de ontmanteling van failliete banken, liggen vooral in Duitsland moeilijk.

Barroso noemde de hoge werkloosheid 'het meest prangende probleem' van de Europese Unie. Toch leek hij redelijk optimistisch gestemd na vijf jaar economische crisis. "Laten we wat we bereikt hebben niet overschatten, maar ook niet onderschatten. Europa heeft teruggevochten. Niemand is weggegaan, niemand is gedwongen geweest de euro te verlaten."

Het Europees Parlement hoorde de toespraak wat gelaten aan, maar reageerde met applaus toen Barroso zei dat er behoefte is aan Europees digitaal beleid. "Het is een paradox dat we een interne markt hebben voor goederen, maar dat er op digitaal terrein 28 nationale markten zijn. Hoe kunnen we zo de mogelijkheden benutten die de digitale economie ons biedt?"

Kritische Europarlementariërs confronteerden Barroso na afloop met elementen uit zijn speech. De Cyprioot Takis Hadjigeorgiou, lid van de linkse fractie Gue, zei dat het leek alsof Barroso in een ander Europa leefde dan hijzelf. "Heeft u nooit gezien dat op nog geen honderd meter van de Europese gebouwen in Brussel bedelaars zitten? Is het u niet opgevallen dat hier in Straatsburg zwervers zijn? In mijn land is onder leiding van de trojka de economie kapot bezuinigd."

Barroso reageerde geprikkeld. "Ik kom uit Portugal. Ik weet alles van armoede. Ik ben nota bene, samen met Joseph Daul (voorzitter van de christen-democratische fractie in het Europees Parlement, red.) in Straatsburg bij een voedselbank gaan kijken. Het is helaas de realiteit van Europa, maar het is ook precies de reden waarom we deze problemen moeten oplossen."

Hij vond dat Europa niet de schuld moest krijgen van de financiële crisis in allerlei landen, terwijl regeringen zelf, nog voor de crisis officieel begon, jarenlang wanbeheer voerden. "Europa heeft het probleem niet veroorzaakt. Europa is zelf het slachtoffer van het probleem, maar ook onderdeel van de oplossing."

Het was Barroso's laatste Staat van de Unie voor de Europese verkiezingen in mei 2014. Daarna komt er niet alleen een nieuw Europees Parlement, maar stellen de lidstaten ook een nieuwe Europese Commissie, het uitvoerend comité van de Unie, samen. Barroso, die twee termijnen voorzitter was, heeft gezegd dat hij niet voor een derde periode gaat. Olli Rehn, de huidige eurocommissaris van economische zaken, is kanshebber om hem op te volgen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden