Politieke onrust in Iran groeit

teheran – - Terwijl president Ahmadinejad zich opmaakt voor zijn rede komende week voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York, neemt de onrust in Iran toe. Woensdag vielen veiligheidsagenten in burger het kantoor van oppositieleider Mousavi binnen – een gebeurtenis die past in de nieuwe, groeiende druk op oppositiefiguren. Eerder deze maand werd ook al het huis van Karoubi, een andere vooraanstaande oppositiefiguur, aangevallen door een paramilitaire groep die gelieerd is aan de Revolutionaire Garde.

Spanningen zijn er niet alleen tussen de regeringsgezinden en de oppositie. Ook onder de conservatieve machthebbers zelf rommelt het. De geestelijkheid, die formeel boven de president staat, klaagt dat Ahmadinejad te veel macht naar zich toe wil trekken. „De machthebbers zijn eindelijk af van de Groene Beweging en nu voeren ze onderling strijd”, zegt Mehrzad Boroujerdi, een politiek analist verbonden aan de universiteit van Syracuse.

De afgelopen week nog werd de Iraanse president teruggefloten door de rechterlijke macht, die onder het bewind van geestelijk leider Khamenei staat, toen hij de vertrekregeling van de gedetineerde Amerikaanse Sarah Shourd wilde bepalen. Analisten zien deze gebeurtenissen als duidelijke symptomen van een toenemende scheuring tussen de geestelijkheid en de president.

Een andere doorn in het oog van zowel de geestelijkheid als de oppositie is de groeiende macht van de Revolutionaire Garde. Deze waakt niet alleen over Irans nucleaire programma, maar stuurt ook de paramilitaire baseeji aan. Deze groepering speelde de hoofdrol bij het neerslaan van het verzet na de presidentsverkiezingen in 2009. Buitenlandse politici, zoals Hillary Clinton, waarschuwen tegen de toenemende invloed van de Garde en ook in Iran zelf klinken zulke geluiden. De macht zou van de mullahs naar de generaals gaan in plaats van naar het volk.

De Iraanse leider spreekt komende week in New York de VN-bijeenkomst over ontwapening toe. Hij heeft ook gevraagd om een ontmoeting met VN-baas Ban Ki-moon

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden