Politieke onrust in Brazilië

De straat op vóór en tegen Lula

(TROUW)

In de aanhoudende politieke crisis in Brazilië was het gisteren de dag van demonstraties vóór de regering. In São Paulo, de grootste stad van het land, kwamen mensen massaal bijeen om steun te betuigen aan oud-president Lula Inacio da Silva (foto boven). Tegenstanders moesten daarvoor de centrale Avenida Paulista vrijmaken, die ze sinds woensdagavond bezet hielden. Dat ging niet zonder slag of stoot. De politie zette traangas en waterkanonnen in.

Onderzoeksrechter Sérgio Moro klaagde de oud-president aan in het kader van een groot onderzoek naar corruptie - operatie Lava Jato (autowasserij). De federale politie in São Paolo liet gisteren blijken het onderzoek te steunen (foto onder).

Lula kreeg deze week een ministerspost aangeboden van zijn opvolger, president Dilma Rousseff. Die functie vrijwaart hem van vervolging door lagere rechtbanken. Of dat legaal is, is nu onderwerp van een verhitte discussie.

Negenhonderd kilometer verderop, in Brasilia, begon het parlement een afzettingsprocedure tegen president Rousseff. Zij zou begrotingsregels hebben overtreden toen zij midden in haar herverkiezingscampagne twee jaar geleden de overheidsuitgaven opschroefde. Het Congres kwam op een vrije dag bijeen om de procedure te versnellen. "We kunnen niet hebben dat de afzetting het enige punt op de agenda blijft", zei parlementsvoorzitter Eduardo Cunha. Hij hoopt eind april duidelijkheid te hebben.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden