Politieke moorden in Rusland

*Gouverneur Valentin Tsvetkov van de Magadan-regio in het verre oosten van Rusland heeft een twijfelachtige primeur. Hij is de eerste regionale leider die vermoord is sinds de val van de Sovjet-Unie. Twee keer eerder werd er een aanslag gepleegd op gouverneurs: in 1996 op de gouverneur van Brjansk en in 2000 op die van de Kemerovo-regio.

Niet dat politiek in Rusland een veilige bezigdheid is. In augustus werd parlementariër Golovljov vermoord in een Moskous park. De politicus van Liberaal Rusland was de negende vermoorde volksvertegenwoordiger in tien jaar. Een van de bekendste was Galina Starovoitova, voorvechtster van mensenrechten. Op vice-gouverneurs en burgemeesters van grote steden wordt gemiddeld een paar keer per jaar een dodelijke aanslag gepleegd; op lagere autoriteiten tientallen per jaar. De piek lag in de jaren negentig met 400 (pogingen tot) aanslagen per jaar.

Gewoonlijk is het motief geld. De daders zoekt justitie overwegend in maffiakringen. Hun slachtoffers dwarsboomden ofwel de plannen van regionale maffia-bazen, of waren zelf betrokken bij de misdaad. Ook een combinatie van beide komt voor: veel Russische politici ontwikkelden zich van schimmige zakenman in de roerige eerste helft van de jaren negentig tot (behoorlijk) democratisch politicus. Dat verleden achtervolgt hen als ze landelijk succes hebben.

Het feit dat de daders zelden gepakt worden, toont volgens critici aan hoe zwak en corrupt het Russische rechtssysteem nog is. Met de hervorming ervan is Poetin in feite nog niet begonnen. Wel beknotte hij de almacht van Ruslands 89 regionale leiders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden