Politieke lefgozer gaat Friesland besturen

John Jorritsma wordt commissaris van de koningin in Friesland. Hij is de vierde VVD-commissaris op rij, na Hans Wiegel, Loek Hermans en Ed Nijpels, die 1 mei stopt.

„Achteruitleunen en nietsdoen, dat kan John Jorritsma niet”. Richard L’Ami, van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) voelde intuïtief wel aankomen dat zijn directeur van baan zou veranderen. VVD’er Jorritsma (51) werd door de Provinciale Staten als commissaris van de koningin in Friesland voorgedragen. „Hij heeft van onze organisatie een swingende tent gemaakt. Nu hij dat voor elkaar heeft, gaat hij weer verder.”

„Een echte doener, volhardend en met lef”, omschrijft L’Ami zijn collega met wie hij vijf jaar nauw heeft samengewerkt. „Op een jongensachtige manier strtte Jorritsma zich vanaf zijn komst bij BOM in september 2002 op de politieke lobby. Onvermoeid, en soms tegen beter weten in.” Zo slaagde Jorritsma er in de relatie van BOM met de Provinciale Staten en de gemeenten te verbeteren. „Hij gaf ons veel vertrouwen, maar hij is ook een controlfreak. Hij zit overal dicht bovenop.”

Jorritsma begon in 1976 na een studie bestuursrecht zijn carrière als ambtenaar in Amersfoort. Na verschillende banen bij de gemeenten van Leusden, Loenen aan de Vecht en Sint-Oedenrode, werd hij in 1997 burgemeester van het Brabantse dorp Cranendonck. Ook was hij lid van de Provinciale Staten van Noord-Brabant. Karel Boonen was destijds gemeentesecretaris in Cranendonck. „Een heel harde werker”, zegt Boonen. „Ambitieus en gedreven, dat is John Jorritsma. Hij gaat net zo lang door tot hij zijn doel heeft bereikt.”

Jorritsma’s vrouw, Georgette, noemt haar man ’warm, zorgzaam en hartelijk’. De volhardendheid die Boonen en L’Ami beschrijven, herkent ze. „Hij bijt zich vast, en is dan heel direct. Dat vinden mensen niet altijd leuk.” De Cranendonckers hadden bewondering voor de daadkracht van hun burgemeester, maar zagen Jorritsma volgens Boonen niet als burgervader. „Jorritsma is geen man die het leuk vindt om alle 50-jarige huwelijken af te gaan.”

Toch wezen crisistijden uit dat Jorritsma wel degelijk erg betrokken was bij burgers, zegt Boonen. In 2002 brak in Cranendonck een hersenvliesontstekingepidemie uit. Een kind overleed. „Dat had een enorme impact op de gemeenschap. Jorritsma heeft dat toen goed aangepakt. Hij toonde zich een echte bestuurder, was zichtbaar en meelevend.”

Jorritsma’s vrouw is blij dat haar man terugkeert naar het openbaar bestuur. „Een publieke functie kun je samen invullen. Bij zijn werk bij BOM was dat weggevallen.”

„Ik heb altijd gedacht: als ik ooit weer terugkeer naar het openbaar bestuur, dan moet het als commissaris van de koningin in Friesland zijn”, zegt Jorritsma zelf. Tot zijn zesde woonde hij in Friesland. „Ik woon al een tijd in Brabant, maar mijn genen zijn Fries. Friesland is een hoofdprijs in mijn carrière.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden