Politieke landschap verandert in België

Van onze correspondent BRUSSEL - Het gebeurt niet zo spectaculair als in Groot-Brittannië en Frankrijk, maar ook in België verandert het politieke landschap.

De Vlaamse liberalen ontdeden zich dit weekeinde van hun voorzitter, een politicus van de oude stempel. De Waalse geestverwanten voeren in het geheim besprekingen met de christen-democraten, om de hegemonie van de Parti Socialiste in het zuiden des lands te breken.

De nieuwe Vlaamse liberale leider is Guy Verhofstadt, die terugkeerde uit de 'politieke woestijn'. Hij was, toen hij amper dertig was, al vice-premier en partijleider, maar moest als partijvoorzitter een paar jaar geleden het veld ruimen, ten gunste van een der 'oude krokodillen' in de politiek. Deze Herman De Croo beleefde gisterochtend vroeg een afgang, toen op het hoofdkwartier van de VLD (Vlaamse Liberalen en Democraten) bekend werd dat hij door de leden al in een eerste stemronde was weggemaaid door Verhofstadt. Deze behaalde meer dan 52 procent van de uitgebrachte stemmen, bijna het dubbele van wat De Croo oogstte.

Verhofstadt, bijgenaamd 'da joenk' (dat jong), is fervent voorstander van politieke hervormingen, zoals de invoering van een referendum en de afschaffing van de stemplicht. Ook denkt de nieuwe oppositieleider aan wijziging van het kiesstelsel. Hij wees gisteren op Groot-Brittannië en Frankrijk, waar na de recente verkiezingen in een mum van tijd nieuwe regeringen aantraden. In België gaan er volgens de liberaal maanden 'canapé-gesprekken' vooraf aan de vorming van een regering, 'die dezelfde is als de vorige'.

In pamflettistische geschriften, 'Burgermanifesten', hekelde Verhofstadt de Belgische politiek. Het dienstbetoon (steun van politici voor burgers bij het zoeken van een baan, een huis en dergelijke) en politieke benoemingen hebben er volgens hem voor gezorgd dat veel burgers 'afhaken'. Hij pleitte ook voor snelle hervormingen bij justitie. Bijna een jaar nadat de zeden-en moordzaak-Dutroux losbarstte, is er te weinig gebeurd.

Verhofstadt heeft er veel begrip voor, dat zijn Waalse geestverwanten geheime besprekingen voeren met de christen-democraten. De liberale PRL (oppositie) en de PSC (regeringspartij) zijn op het hoogste niveau in contact, lekte dezer dagen uit. Hun doel: een einde maken aan de macht van de door schandalen geteisterde Waalse socialisten. Ook die affaires hebben de kiezers vervreemd van de politiek, aldus Verhofstadt, die meent dat 'het met de Parti Socialiste niet langer kan' in de regering-Dehaene.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden