Politieke jongeren willen vertrek 'blunderende'Teeven

Staatssecretaris Fred Teeven Beeld anp
Staatssecretaris Fred TeevenBeeld anp

De jongerenorganisaties van de PvdA, GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren vinden dat staatssecretaris Fred Teeven moet opstappen omdat hij 'structureel blundert' op het terrein van asielbeleid en vreemdelingendetentie. De affaire-Dolmatov was de 'laatste druppel.'

Redactie

Met het vertrek van de VVD-staatssecretaris willen Dwars (GroenLinks), de Jonge Socialisten (PvdA), ROOD (SP) en Pink! (PvdD) de weg vrijmaken voor hervormingen op beide beleidsterreinen.

De Russische activist Aleksander Dolmatov pleegde in januari zelfmoord in een detentiecentrum in Rotterdam nadat zijn verzoek om politiek asiel was afgewezen. Uit onderzoek van de Inspectie voor Veiligheid en Justitie kwam naar voren dat de Nederlandse overheid in de zaak op meerdere momenten onzorgvuldig heeft gehandeld.

Teeven noemde de bevindingen van het onderzoek vorige week zelf al buitengewoon ernstig. De Tweede Kamer debatteert donderdag over de affaire. Woensdag zijn er twee hoorzittingen waarin de Kamerleden zich laten informeren over de gang van zaken met Dolmatov. In de ochtend schetsten de inspecties voor Veiligheid en Justitie en voor de Gezondheidszorg nog eens hun onderzoeksresultaten.

Nadat er negatief op zijn verzoek om asiel was gereageerd, begon Dolmatov zich al heel anders te gedragen. Daarna werd zijn gesteldheid er steeds slechter op. Hij kwam ook onterecht in vreemdelingenbewaring, moest het doen met een piketadvocaat die later amper aan het onderzoek wilde meewerken, en er werden tot twee keer toe geen artsen geraadpleegd door de verpleegkundigen, terwijl dat wel had gemoeten.

Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg worden er al jaren inspanningen verricht om de situatie te verbeteren, maar is er nu zo veel geregeld dat de kans bestaat dat medewerkers door de bomen het bos niet meer zien en dat er zo veel protocollen zijn dat dat weer kan leiden tot starheid.

Het was ook wel tot op hoog niveau bekend dat er systeemfouten zitten in de procedures, zo bleek. En sommige formulieren kloppen gewoon niet. Daar is wel onderzoek naar nodig, vindt de Inspectie voor Veiligheid en Justitie

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden