Politieke jongeren spreken zich samen uit tegen homodiscriminatie

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Met een gezamenlijke oproep aan de lijsttrekkers om aandacht te schenken aan acceptatie van homoseksuelen, vormen bijna alle jongerenorganisaties van politieke partijen één front.

Van onze redactie politiek

Ook de jongerenorganisaties van het CDA en ChristenUnie, CDJA en PerspectieF, hebben de verklaring ondertekend die vandaag bekend wordt gemaakt. Daarin worden de partijen opgeroepen de veiligheid en acceptatie te verbeteren van 'lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender jongeren', aldus de bijgevoegde verklaring bij de oproep. Alleen de SGP-jongeren en de PVV hebben de verklaring niet ondertekend. De orthodox-gereformeerden kiezen voor een eigen aanpak. De PVV heeft geen jongerenorganisatie.

Volgens voorzitter Mark Reichwein van de vereniging Expreszo, de jongerenorganisatie van COC Nederland, is bewust contact gezocht met CDJA en PerspectieF. "We willen hiermee laten zien hoe breed ons initiatief gedragen wordt. De christelijke partijen worden vaker als minder homovriendelijk bestempeld. We laten hiermee zien dat ons doel om jongeren ongeacht hun seksuele oriëntatie veilig kunnen opgroeien, studeren, werken en sporten, breed gedeeld wordt."

De verklaring stelt dat het "onacceptabel is dat jongeren op school niet uit de kast durven komen vanwege discriminatie en onwetendheid". Aanleiding voor deze conclusie is een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau, waarin staat dat drie op de tien scholieren denkt dat homojongeren gepest worden als ze uit de kast komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden