Politieke fusie klein christelijk

RPF en GPV, nu met vijf kamerleden vertegenwoordigd, verwachten dat zij na hun samengaan drie tot vier extra zetels in de Tweede Kamer in de wacht zullen slepen. Zij zien in onder anderen christelijke jongeren die nu GroenLinks stemmen, potentiële kiezers.

RPF-leider Van Dijke zei gisteren dat zij het 'groene en sociale karakter' dat hen nu in GroenLinks aanspreekt, ook in de nieuwe unie van RPF en GPV zullen terugvinden. Hij meent dat deze jongeren daarnaast bij zichzelf te rade moeten gaan welke partij het best opkomst voor de 'beschermwaardigheid van het leven'.

Van Dijke zei dat gisteren bij de presentatie van het politiek akkoord tussen de partijbesturen van RPF en GPV over de unie. Hij deelde ook mee dat hij beschikbaar is voor het lijstrekkerschap van de combinatie.

De ledenvergaderingen van de twee kleine christelijke partijen zullen zich op 22 januari over het akkoord uitspreken. De besturen stellen voor dat RPF en GPV onder een nieuwe naam en op alle niveaus, van gemeenteraad tot Tweede Kamer en Europees Parlement, gezamenlijk gaan optreden.

Beide partijen werken al langer aan een vergaande vorm van samenwerking. In de Tweede Kamer zetten RPF en GPV bij veel debatten een gezamenlijke woordvoerder in.

De RPF beijvert zich al sinds haar oprichting in 1976 voor een fusie met het GPV. De federatie ontstond destijds na de weigering van het GPV om leden van andere kerkgenootschappen dan de gereformeerd vrijgemaakte kerken toe te laten.

Het GPV heeft de toenaderingspogingen van de RPF lange tijd afgehouden. Sinds het de gelederen begin jaren '90 openstelde voor andere gezindten, is het samenwerkingsproces in een stroomversnelling geraakt. In een vraaggesprek met Trouw noemt GPV-kamerlid Van Middelkoop het een 'historische vergissing' dat zijn partij niet eerder de bereidheid tot de samenwerking met de RPF toonde.

Lange tijd vormde de grondslag van een unie een struikelblok. Het GPV baseert zich op de drie belijdenisgeschriften van de gereformeerden (de Nederlandse geloofsbelijdenis, de Heidelbergse catechismus en de Dordtse leerregels). De RPF ging niet verder dan deze 'Drie formulieren van eenheid' als één van de politieke inspiratiebronnen te noemen, om te voorkomen dat kiezers uit andere kerkelijke kringen dan de gereformeerden zich van haar afwenden. Zo telt de RPF onder haar kiezers veel evangelische christenen. De oplossing is gevonden in de formulering: ,,De unie fundeert haar politieke overtuiging op de Bijbel, het geïnspireerde en gezaghebbende Woord van God, die door de Drie Formulieren van eenheid wordt nagesproken en die ook voor het staatkundig leven wijsheid bevat.''

De unie van RPF en GVP is volgens CDA-voorzitter Van Rij geen bedreiging maar juist interessant voor zijn partij. Dat zei hij gisterochtend voor de EO-radio. ,,Ik zie nieuwe coalitiemogelijkheden. Dat is zeer interessant voor het CDA. Er zijn coalities mogelijk van CDA, VVD, RPF/GPV en CDA, PvdA en RPF/GVP. Dat vind ik een zeer interessante ontwikkeling'' zei hij. Het zou voor het CDA geen bedreiging vormen, maar een versterking als we het hebben over immateriële zaken als euthanasie en abortus.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden