Update

‘Politieke en patiëntenchaos na faillissement ziekenhuis’

Een ambulance verlaat het terrein van het MC Slotervaart. Het ziekenhuis moest in allerijl 50 patiënten herplaatsen naar andere ziekenhuizen, nadat het failliet was verklaard.  Beeld ANP
Een ambulance verlaat het terrein van het MC Slotervaart. Het ziekenhuis moest in allerijl 50 patiënten herplaatsen naar andere ziekenhuizen, nadat het failliet was verklaard.Beeld ANP

Een overhaaste verplaatsing van een zwaar zieke patiënt vanuit het failliete Slotervaart Ziekenhuis, zorgde vandaag voor politieke ophef.

Wendelmoet Boersema

Het Parool meldde aanvankelijk - met als bron de behandelend specialist - dat de verplaatsing naar een verkeerd ziekenhuis de man vorige week vrijdag bijna fataal was geworden. Maar minister Bruno Bruins (medische zorg) stelt dat van levensgevaar bij patiënten geen sprake geweest. Hij deed navraag bij een bestuurder en de curator van het failliete ziekenhuis. Ook MC Slotervaart zegt dat er geen calamiteiten waren rond de verhuizing.

Het lot van de patiënt zorgde voor een abrupte schorsing van een debat in de Tweede Kamer. De minister wordt vandaag aan de tand gevoeld over het chaotisch verlopen faillissement van de ziekenhuizen in Amsterdam en Lelystad. Bruins krijgt zware verwijten over zijn gebrek aan regie en ‘blunders’, vooral van de oppositie. Of hij in politiek zwaar weer komt, is de vraag. SP en PVV zegden het vertrouwen in hem op.

Tijdens de schorsing vanmiddag liet minister Bruins de berichtgeving over de patiënt met spoed uitzoeken. De patiënt die een chemo-behandeling onderging, werd vorige week naar het verkeerde ziekenhuis vervoerd. “Als de artsen ons niet direct hadden gebeld dan had deze patiënt zeer ernstige schade kunnen oplopen en kunnen overlijden. Het was zeer ernstig”, zei behandelend internist-oncoloog Hans-Martin Otten van MC Slotervaart tegen het Parool.

De medisch specialisten van het MC Slotervaart deden volgens het Parool uit vrees voor calamiteiten rond de verhuizing een melding bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Bruins noemde het “natuurlijk verschrikkelijk” voor de patiënt, maar meldde dat Inspectie én de curator van geen melding weten.

Afbouwplan

Bruins lag al onder vuur van oppositie en coalitie, ook gisteren tijdens het vragenuur in de Kamer. Ze verwijten hem de regie kwijt te zijn over de ziekenhuizen. Bruins zei gisteren dat hij de acute gevolgen van het faillissement eerst niet zo somber had ingezien. Hij had een ‘afbouwplan’ verwacht, dat ziekenhuizen en zorgverzekeraars samen zouden uitvoeren.

Maar het faillissement van het MC Slotervaart voltrok zich razendsnel. Vorige week dinsdag werd bekend dat het ziekenhuis uitstel van betaling had aangevraagd, twee dagen later werd het failliet verklaard en nog een dag later moesten alle patiënten er weg. Verschillende partijen zouden interesse hebben in een overname, maar volgens de curatoren wordt dat lastig.

Ook het ziekenhuis in Lelystad is failliet. Bruins vindt dat Lelystad basiszorg, spoedeisende hulp, verloskundige zorg en een ambulancestation moet behouden. Hij wil daar “heel ver voor gaan” en noemde dat “oerbelangrijk”.

Bijna alle partijen in de Tweede Kamer dringen aan op een doorstart van de failliete IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en naburige plaatsen. De regio die zij bedienen telt veel kwetsbare mensen. En ziekenhuizen in de omtrek kunnen alleen op papier inspringen, vreest de Kamer. Bruins belooft dat hij ‘betrokken blijft’ bij de beslissing van de curator van de IJsselmeerziekenhuizen. Daarvoor vraagt hij wel wat tijd. “Binnen twee à drie weken” wil hij meer duidelijkheid geven. Begin volgend jaar is een onderzoek klaar naar de financiële stabiliteit van andere ziekenhuizen.

Die duidelijkheid was vandaag nog ver te zoeken. De Patiëntenfederatie Nederland verweet artsen van het MC Slotervaart niet genoeg hun best te doen om chaos rond de verhuizing te voorkomen. “Als ze zich zorgen maken, dan moeten ze heel snel gaan rondbellen met andere ziekenhuizen en dit goed regelen voor hun patiënten.”

Mocht er een motie van wantrouwen tegen de minister komen, dan is zeer de vraag of de coalitiepartijen deze zullen steunen. Het debat is nog niet afgelopen.

Lees ook: Waarom moet het Slotervaartziekenhuis zo snel dicht?

Verontwaardiging alom over de plotselinge sluiting van het Slotervaartziekenhuis. Waarom moet het zo snel allemaal?‘Dit heeft niemand gewild.’

Ziekenhuizen die sluiten: is dat de vrucht van de marktwerking?

Dat een aantal grote ziekenhuizen in de Flevopolder en Amsterdam op omvallen staat, verbaast patiënten: is dit een uitwas van een pervers systeem?

Bedrijvigheid en verdriet in ‘buurtkroeg’ MC Slotervaart

Terwijl de laatste opgenomen patiënten het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis verlaten, pinken de kantinemedewerkers een traantje weg.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden