Politieke ellende overschaduwt de olympische droom

Bijna alles ligt keurig op schema, maar de Brazilianen laat het koud

KATY SHERRIFF

In een strak kubusvormig gebouw zetten bouwvakkers de laatste blauwe plastic klapstoeltjes op hun plaats vast. Het Olympisch 50-meter bad in het midden is al met water gevuld. "We liggen volledig op schema met de bouw, hoe on-latino dat ook moge klinken", lacht Roberto Ainbinder, directeur van het gemeentebedrijf Cidade Olímpica (Olympische Stad), verantwoordelijk voor de uitvoering van de bouwprojecten voor het internationale sportevenement dat over vier maanden van start gaat.

Het Olympisch park, aan de rand van een meer in de buitenwijk Barra da Tijuca, is straks het kloppend hart van de Spelen. "Wij geven deze maand nog de sleutel aan het Olympisch Comité, zodat dat het met de organisatie kan beginnen."

Vergeleken met de bouw van verschillende WK-stadions lijkt er inderdaad geen reden tot zorg. De meeste sportcomplexen zijn zo goed als klaar voor gebruik. Alleen de schoonmaak van de vervuilde Guanabara-baai, waar straks wordt gezeild, zal zeer waarschijnlijk niet worden voltooid. Maar de Brazilianen kan op dit moment het sportevenement worden gestolen. Die maken zich nu vooral druk om de economische en politieke crisis in het land.

Het is nog maar de vraag of huidige president Dilma Rousseff begin augustus als staatshoofd de openingsspeech in het Maracanã-stadion in Rio zal houden. Volgende week wordt waarschijnlijk duidelijk hoe het impeachment-proces in het Congres afloopt.

Het politieke steekspel om de macht maakt de president vleugellam. Haar belangrijkste coalitiepartner PMDB besloot afgelopen week terug te treden uit de regering. Dinsdag liet Rousseff zich voor het eerst ontvallen dat ze vervroegde verkiezingen overweegt indien ook alle Congresleden hun gekozen positie opgeven voor een nieuwe verkiezing.

"Iedereen maakt zich zorgen om de politieke onrust. De grote meerderheid in onze organisatie is Braziliaans en zowel de economische als de politieke crisis raakt iedereen", zegt Mário Andrada, hoofd communicatie van het organiserend lokale comité van de Olympische Spelen. "Maar we kunnen niet stoppen. Ondanks de crisis zullen we de Spelen waarmaken."

De kosten voor de Spelen worden inmiddels geraamd op ruim 10 miljard euro, waarvan 40 procent uit publieke middelen komt. Het grootste deel van het geld wordt besteed aan de bouw van stadions en infrastructurele werken zoals snelbuslijnen en een verlenging van de metro tot het stadsgedeelte waar het Olympisch park ligt.

Ook al lijkt de begroting redelijk gehandhaafd, de huidige woede in Brazilië over de wijdverbreide corruptie in het land maakt dat elk groot bouwwerk nu wordt gewantrouwd. Minstens zeven bedrijven die worden verdacht van omkoping in het enorme corruptieschandaal bij staatsoliebedrijf Petrobras zijn betrokken bij de bouw van stadions en infrastructuur.

"Bouwbedrijf Odebrecht had hier naambordjes op de omheining hangen. Die hebben ze een tijdje terug stilletjes verwijderd", zegt marktkoopman Sergio Tavares Yabe op de biologische markt in strandwijk Ipanema, naast een van de in aanbouw zijnde metrostations. "Niemand heeft het hier over de Spelen, alleen over de politieke ellende."

De nieuwe metrolijn is voor Tavares van toegevoegde waarde, want hij woont naast het in aanbouw zijnde olympisch park. "Maar ons metronetwerk loopt al tientallen jaren achter. De Spelen hadden een kans kunnen zijn voor Rio om door te pakken. Met de huidige economische crisis zal dat weer jaren op zich laten wachten."

De animo in Brazilië staat in schril contrast tot de euforie die in 2009 werd gevoeld toen het land de Spelen kreeg toegewezen. De kaartverkoop valt vies tegen, pas de helft van de tickets is verkocht; voor de Paralympische Spelen maar 12 procent. De waarnemend minister van sport overweegt kaarten uit te delen op scholen om lege tribunes te voorkomen.

"Prima idee, dan komt in ieder geval een deel van het geïnvesteerde publieke geld weer terug bij de bevolking", meent Pedro Trengrouse, universitair docent marketing en sportrechten aan de FGV-universiteit in Rio de Janeiro. Hij vermoedt dat dichterbij de Spelen de animo onder de Brazilianen zal toenemen. "Crisis is geen klimaat om in een feeststemming te komen. En Brazilianen plannen niet ver vooruit. Wanneer onze sporters goede resultaten gaan behalen, zal het feest wel op gang komen."

Martkverkoper Tavares denkt daar anders over. Toch heeft hij al kaartjes voor de zwemcompetitie. "Mijn schoondochter Fabiola Molina zwom drie keer tijdens de Olympische Spelen en regelde deze kaarten. Voor de rest kunnen die Spelen mij gestolen worden."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden