Politieke crisis op Curaçao compleet

Prinses Maxima, prins Willem-Alexander, Koningin Beatrix en minister-president Gerrit Schotte van Curaçao tijdens een groot feest op het Brionplein in Willemstad, in november vorig jaar Beeld ANP
Prinses Maxima, prins Willem-Alexander, Koningin Beatrix en minister-president Gerrit Schotte van Curaçao tijdens een groot feest op het Brionplein in Willemstad, in november vorig jaarBeeld ANP

Op Curaçao is dit weekend een politieke impasse ontstaan. Op het eiland, een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden, is al de hele zondag onduidelijkheid over wie er nou eigenlijk de macht heeft.

De crisis begon toen de gouverneur van het eiland zaterdag een nieuwe interim-regering onder leiding van Stanley Betrian benoemde. Maar de demissionaire en ontslagen premier, Gerrit Schotte, vindt dat een staatsgreep. Hij verschanst zich met een van zijn ministers, ex-minister George Jamaloodin van Financiën, in Fort Amsterdam, het gebouw van de ministerraad. Daar hebben ze de hele zondag gezeten.

Op Curaçao is het 6 uur vroeger dan in Nederland. Schotte en Jamaloodin hebben aangegeven desnoods tot 19 oktober, de dag waarop parlementsverkiezingen worden gehouden, te zullen blijven zitten.

Betrian zegt dat hij overal kan werken en dat hij niet perse in de werkkamer van Schotte wil gaan zitten.

Fort
De politie houdt sinds zaterdagavond de toegangsdeuren naar Fort Amsterdam gesloten zodat er niemand in of uit kan. Al de hele dag doen hardnekkige geruchten de ronde dat de ontslagen ministers uit het regeringsgebouw zullen worden gezet door de politie. Voor de deur staat een handjevol demonstranten.

Minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vindt dat het ontslag van de regering-Schotte en de benoeming van een interim-regering op Curaçao passen in de spelregels die gelden in een democratische rechtsorde.

Intussen volgt de Tweede Kamer met argusogen de ontwikkelingen. Ronald van Raak van de SP vindt dat landen in de regio zich moeten uitspreken voor de interim-regering die er nu zit. Nederland kan ook eigenlijk niet meer de verantwoordelijkheid nemen voor het eiland, onder meer omdat Schotte volgens hem gewoon een zetbaas is van de maffia. Dat de demissionaire premier nu weigert te gaan noemt hij een 'feitelijke coup'.

Van Raak is een beetje ongerust over Nederlandse toeristen op het eiland, maar André Bosman van de VVD maakt zich daar geen zorgen over. Wel is hij bang dat toeristen zullen wegblijven. Bosman ziet de gebeurtenissen vooral in het kader van het democratisch leerproces dat het eiland, sinds 2 jaar een land, doormaakt. Martijn van Dam van de PvdA vindt de situatie heel zorgwekkend. Sietse Fritsma van de PVV zegt dat de situatie aantoont dat alle tijd, geld en moeite die we aan het eiland besteden 'verspilde moeite' is.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden