Politieke cartoons vaak onbegrepen

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Cartoonisten geven met spotprenten een bepaalde visie weer op de actualiteit, maar het publiek blijkt hun boodschap lang niet altijd te begrijpen. Dit meldt een onderzoek van de Universiteit Leiden en EenVandaag.

Ralf de Jong

Het bleek eerder uitzondering dan regel te zijn dat een meerderheid van de mensen de juiste interpretatie wist te geven aan een cartoon. De Leidse politicologen Joop van Holsteyn en Louise Cupido legden voor hun onderzoek elf politieke tekeningen voor aan een opiniepanel van EenVandaag. De ongeveer 25000 deelnemers moesten bij elke tekening de oorspronkelijke boodschap van de cartoonist halen uit vier verschillende interpretaties.

Er bestonden grote verschillen tussen hoe goed mensen een spotprenten begrepen. Zo stond Geert Wilders afgebeeld met verschillende messen in zijn rug geboord. Van de ondervraagden begreep 76 procent wat de cartoonist hiermee wilde aangeven, namelijk hoe de PVV-leider het vertrek van enkele partijgenoten ervoer.

Bij een tekening van koningin Beatrix lag dit op slechts 25 procent. Zij stond boos met haar armen over elkaar heen geslagen in een zwembad, terwijl rondom haar verschillende partijleiders moeite hadden om het hoofd boven water te houden. De tekenaar stelde zo dat het formatieproces nog wel eens moeizaam kon gaan verlopen zonder rol voor de koningin.

De cartoons waren getekend door Joep Bertrams (De Groene Amsterdammer en Parool) en Bas van der Schot (de Volkskrant, Vrij Nederland, Mare en Courrier International) en zijn hier te bekijken. De onderzoekers eindigden met de opmerking dat cartoonisten waarschijnlijk niet als enigen in het publieke debat verkeerd worden begrepen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden