Politieke beloftes aan Lelystad zijn moeilijk in te lossen

Inwoners van Lelystad bieden een petitie aan aan de vaste commissie voor volksgezondheid, welzijn en sport voorafgaand aan het Tweede Kamerdebat over het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen en het Slotervaartziekenhuis.  Beeld ANP
Inwoners van Lelystad bieden een petitie aan aan de vaste commissie voor volksgezondheid, welzijn en sport voorafgaand aan het Tweede Kamerdebat over het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen en het Slotervaartziekenhuis.Beeld ANP

Hoe uitvoerbaar is de plechtige belofte van minister Bruins om in Lelystad de Eerste Hulp en verloskunde open te houden? Het geld is er. Maar dat zegt nog niets.

Het geld is er, om in Flevoland in het ziekenhuis de spoedeisende hulp en verloskamers open te houden. Minister Bruno Bruins heeft een speciaal potje klaarstaan, van enkele miljoenen per jaar. Hij heeft een ‘beschikbaarheidsbijdrage’ aangeboden aan de overnamekandidaten die in de race zijn om het ziekenhuis te redden. Alléén te besteden aan spoedeisende hulp en verloskunde.

Toch is daarmee nog lang niet zeker dat Lelystad een volwaardig ziekenhuis houdt. Het geld is het probleem niet, blijkt bij de onderhandelingen.

Woensdag had er duidelijkheid moeten komen over de toekomst van de IJsselmeerziekenhuizen in Flevoland. Houden Flevoland en de Noordoostpolder een ‘echt’ ziekenhuis, of moeten sommige polderbewoners voortaan bijna 45 minuten rijden naar buiten de polder? De onderhandelingen tussen de curator en de gegadigden duren echter nog enkele dagen langer.

Minister Bruins voor medische zorg heeft beloofd dat hij alles uit de kast haalt om in Lelystad de Eerste Hulp en verloskunde open te houden. Bruins kreeg van een unanieme Tweede Kamer vorige week bijna een dienstopdracht om dit te regelen. De Kamer wil niet zien gebeuren dat er na het faillissement alleen overdag nog maar ziekenhuiszorg is in een groot deel van de polder.

Ziekenhuis Harderwijk

Het is zeer onzeker of die politieke wens uitvoerbaar is. De Eerste Hulp dreigt een van de grootste struikelblokken te worden bij een doorstart. Sinds vorige week bemoeit minister Bruins zich actief met de gesprekken tussen de curator en de gegadigden. Er lijken nog twee serieuze kandidaten over: het Sint Jansdal-ziekenhuis in Harderwijk en de Cardiologie Centra Nederland. De eerste heeft gezegd dat de eis van de Tweede Kamer ‘onmogelijk’ uitvoerbaar is. Zelfs als de minister extra miljoenen geeft.

De oorzaak is in de eerste plaats het tekort aan gespecialiseerde artsen. Juist in de kleinere ziekenhuizen zorgt dit voor problemen. In Lelystad is nu al een tekort aan kinderartsen, terwijl er zes nodig zijn om 24 uur per dag veilig bevallingen te laten plaatsvinden. Ook bij de Spoedeisende Hulp zijn er te weinig artsen. De afdeling is sinds deze week tijdelijk ’s avonds dicht.

Extra pot geld

Een oorzaak van de personeelstekorten is dat de politiek steeds meer nadruk legt op kwaliteit. Ziekenhuizen moeten meer gespecialiseerde artsen in huis hebben dan eerst om aan nieuwe, strengere kwaliteitseisen te voldoen. Veertig procent van de streekziekenhuizen moet eigenlijk de Intensive Care sluiten wegens tekort aan specialisten. Minister Bruins zei in het voorjaar nog dat hij zulke sluitingen niet gaat tegenhouden.

Een extra pot geld, ook van miljoenen per jaar, heeft in andere streekziekenhuizen geholpen om de Eerste Hulp en acute verloskunde open te houden, bijvoorbeeld in Den Helder. Maar die hulp krijgen alleen ‘gevoelige ziekenhuizen’ in uithoeken van het land. Lelystad raakte die status in 2013 juist kwijt, omdat er genoeg andere ziekenhuizen in de regio zijn.

Minister Bruins lijkt de verwachtingen al te temperen. Hij was maandag in Lelystad om te praten met de medische staf en de burgemeester. Hij zei na afloop dat hij kijkt om ‘waar mogelijk’ ook de acute zorg te redden, als dat ‘echt haalbaar is’.

Lees ook:
Personeelstekort nekt verlosafdelingen en leidt tot angst voor bermbevallingen

Het beroep is zwaar, matig betaald en vaak ‘s nachts. Verloskundigen geven er daarom steeds vaker de brui aan. De brancheclubs slaan alarm.

Hoe red je een streekziekenhuis?

In Spijkenisse en Dokkum gingen de ziekenhuizen na een doorstart in versoberde vorm verder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden