Politieke agenda week 24

De belangrijkste debatten vinden deze week voor de verandering eens buiten de Kamer plaats. Vrijdag begint het tweedaagse congres van de PvdA in Breda. Zaterdag komen de leden van de ChristenUnie bijeen in Zwolle voor een partijcongres. Toevalligerwijs juist de twee coalitiepartijen die met elkaar in de clinch liggen over de embryoselectie.

Cyntha van Gorp

Zaterdag zette ChristenUnie-leider André Rouvoet het conflict in een lezersinterview met Trouw op scherp door te stellen dat een verruiming van embryoselectie in strijd is met de geest van het regeerakkoord. Daarin zouden nieuwe stappen op het terrein van de medische ethiek uitgesloten zijn. Rouvoet vroeg zich openlijk af of er überhaupt wel ruimte is voor het zetten van nieuwe stappen op dit terrein: „Ik ga er serieus naar kijken, maar ik weet nog niet waar die ruimte zou kunnen zitten”, stelde hij in het interview.

PvdA-leider Wouter Bos zei zaterdag op zijn beurt dat hij ervan uitgaat dat het kabinet ziekenhuizen niet zal verbieden embryoselectie toe te passen. Hij denkt dat daar geen meerderheid voor is. Niettemin gaan beide partijleiders zoeken naar ruimtes die er over zouden zijn om nader tot elkaar te komen.

De leden van de ChristenUnie staan nog een dilemma te wachten. Iin de Buitensociëteit in Zwolle zullen ze et nieuwe homostandpunt van de partij bepalen. Vorige maand adviseerde de Commissie Representatie ChristenUnie dat de partij niet via een gedragscode moet gaan bepalen of homoseksuele leden de partij kunnen vertegenwoordigen. Het moet wel een aandachtspunt blijven tijdens sollicitatiegesprekken.

Eind vorig jaar werd de commissie in het leven geroepen nadat het Amsterdamse deelraadslid Yvette Lont had bepleit om praktiserende homoseksuelen te weren uit bestuursfuncties. Het hoofdbestuur stelde daarop voor dat de commissie zou onderzoeken wat er allemaal in een gedragscode zou moeten staan. In reactie op het rapport liet Lont weten de partij te verlaten als het congres de nieuwe gedragscode overneemt.

Andere onderwerpen deze week:

Maandag 9 juni

Twee tot vijf jaar, maximaal, hoeft de voorbereiding van een nieuwe weg, haven of spoorlijn slechts te duren. Dat schreef de commissie Elvering vorige maand in haar advies aan het kabinet. Op dit moment trekken partijen er een jaar of elf voor uit. Veel te lang, oordeelde de commissie. Steek meer tijd in de eerste fase van de voorbereiding en je wint die extra tijd dubbel en dwars terug, zo luidde het advies. De ministers Cramer (PvdA) van volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieu en Eurlings (CDA) van verkeer en waterstaat lieten zich bij de presentatie van het rapport ’Sneller en beter’ lovend uit over de aanbevelingen van Elverding. Vandaag debatteert de Kamer met de bewindspersonen over het rapport, maar veel vuurwerk zal dat waarschijnlijk niet opleveren. Ook het merendeel van de Kamer omarmde de aanbevelingen. Alleen de linkse oppositie was kritisch.


Dinsdag 10 juni

Waarom heeft premier Balkenende zich niet gemengd in de impasse die ontstond toen ABN Amro met ING wilde fuseren? Het houdt de Kamer ruim een jaar na dato nog bezig. Door de afwachtende houding van Balkenende is de Nederlandse parel nu in buitenlandse handen, zo stellen fracties als GroenLinks, daar ABN Amro inmiddels is overgenomen door een consortium van Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander.

Vanuit de top van ABN Amro klonk het steeds dat er een beroep op de premier was gedaan om te helpen de impasse in de fusiegesprekken met ING te doorbreken. Balkenende op zijn beurt wees erop dat hij geen bevoegdheden had die de twee banken zouden kunnen helpen.

Een deel van de Kamer dacht daar anders over en organiseerde daarom half april een vertrouwelijk overleg met zowel Balkenende als minister Bos (financiën). Na afloop stelde woordvoerder Vendriks dat hij ,,voldoende redenen heeft om aan te nemen dat het allemaal anders had kunnen lopen”. Vandaag debatteert de Kamer opnieuw met beide bewindslieden.

Het verbod op pitbulls vervalt nog dit jaar, schreef minister Verburg (landbouw, natuur en voedselkwaliteit) maandag aan de Kamer. De brief wordt vanavond hoogstwaarschijnlijk onderwerp van gesprek tijdens het overleg over de Regeling agressieve dieren.

Tot nu toe kunnen deze honden puur op hun uiterlijk in beslag genomen worden, maar voortaan worden alleen nog pitbullachtige honden opgepakt wegens agressief gedrag. Het nieuws zal de Partij voor de Dieren ongetwijfeld verheugen, want dat betekent dat de honden niet langer verdboden zijn. Maar niet alleen fractievoorzitter Thieme wilde van de Regeling agressieve dieren af, ook SP en PVV pleitten hier vorig jaar voor.

Verder voert de Kamercommissie voor jeugd en gezin vandaag een gesprek met het Interprovinciaal Overleg (IPO) over de problemen met wachtlijsten in de jeugdzorg.

Woensdag 11 juni

Op 8 augustus beginnen de Olympische Spelen in China, vooralsnog in het bijzijn van de premier Balkenende en staatssecretaris Bussemaker van sport. In de Kamer gaan er echter steeds meer stemmen op om de openingsceremonie te boycotten vanwege het Chineze beleid in Tibet.

Sinds er echter in Tibet gewelddadige monniken zijn opgepakt, is het angstvallig stil in het ‘boycot-kamp’. Maandag doorbraken de jongeren van het CDJA, de Jonge Democraten, de Jonge Socialisten, PerspectieF en de SGPJ het stilzwijgen door de petitie te onderschrijven. Hiermee roepen de politieke jongeren organisaties de regering op om de openingsceremonie van de Olympische Spelen niet bij te wonen.

Of het veel invloed heeft, moet woensdag tijdens het overleg met minister Verhagen (buitenlandse zaken) en de staatssecretarissen Heemskerk (economische zaken) en Bussemaker (sport) blijken. De resolutie die het CDJA onlangs op het CDA-congres indiende om de ceremonie te boycotten, haalde in ieder geval weinig uit.Volgens partijvoorzitter Peter van Heeswijk is zo'n boycot geen effectief middel. Fractievoorzitter Pieter van Geel sprak zich uit tegen het maken van ’mooie gebaren’. Stille diplomatie ook in EU-verband heeft naar zijn zeggen ’veruit de voorkeur’.

Curaçao en Sint Maarten krijgen de status aparte; Bonaire, Saba en Sint Eustatius worden een bijzondere gemeente van Nederland. Tot zo ver is er duidelijkheid. Maar hoe de nieuwe staatkundige samenwerking zal worden ingekleurd, is nog onduidelijk. Vandaag bespreekt de Kamer met staatssecretaris Bijleveldt hoe zaken als geld, bestuur, justitie en toezicht in de toekomst geregeld gaan worden.

Donderdag 12 juni

De commissie binnenlandse zaken van de Kamer praat een week later dan gepland met minister Ter Horst over de oprichting van een Huis voor de Democratie in Den Haag. Nu het Nationaal Historisch Museum in Arnhem komt, krijgt Den Haag dit huis als een soort troostprijs. Vooral jongeren moeten in het Huis voor de Democratie voorgelicht gaan worden over hoe het parlement werkt en het instituut moet gaan bijdragen aan de ontwikkeling van, wat dan heet, een democratische mentaliteit.

Minister Plasterk van onderwijs komt naar de Kamer om zich te verantwoorden over het Actieplan Leerkracht, waarmee de bewindsman het beroep van leraar aantrekkelijker wil maken. Om dit te verwezenlijken heeft Plasterk 1,1 miljard euro uitgetrokken, dat tussen nu en 2020 voor het onderwijs beschikbaar komt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden