Politieke agenda week 21

Deze week draait het in politiek Den Haag om verantwoordingsdag, de dag waarop het kabinet zich moet verantwoorden voor het beleid van het voorgaande jaar.

Verantwoordingsdag is ontstaan als tegenhanger voor de begrotingspresentatie en de troonrede op Prinsjesdag, wanneer het kabinet de plannen voor volgend jaar bekend maakt.

Voor de fractiewoordvoerders het kabinet donderdag echter aan de tand mogen voelen, is er woensdag eerst 'gehaktdag'. Op deze dag biedt minister Bos van financiën de jaarverslagen van alle ministeries aan de Kamer aan. Premier Balkenende schrijft op zijn beurt een verantwoordigingsbrief waarin hij de resultaten van het kabinetsbeleid op een rijtje zet. Ook volgt er een reactie van de Algemene Rekenkamer, die de uitgaven van parlement en regering controleert.

Vrijdag nam Bos al een voorproefje op deze week. Tijdens een persconferentie na de ministerraad toonde de bewindsman zich meer dan tevreden over de uitgaven van afgelopen jaar. Volgens de schatkistbewaarder heeft Nederland in vergelijking met andere Europese landen een topjaar achter de rug. Toch was niet alles positief: volgens het Jaarverslag 2007 bleek dat de rijksoverheid vorig jaar tussen de 1,5 en 2 miljard euro heeft uitgegeven aan zaken die achteraf niet te verantwoorden waren.

Andere debatten deze week:

Dinsdag 20 mei 2008

Vanavond houdt de Kamer een spoeddebat over het vastzetten van de cartoonist Gregorius Nekschot, die vorige week is gearresteerd op verdenking van discriminatie. De controversiële ’Nekschot’ publiceert vooral op internet, maar ook zijn boek ’Nekschot: Misselijke grappen’ wordt in het onderzoek betrokken.
Vrijdag stelde PVV-leider Wilders in een reactie dat de onthouding 'ongehoord en smakeloos' is. Hij beschuldigde het Openbaar Ministerie in Amsterdam, dat de politie opdracht had gegeven voor de arrestatie, van 'dictatoriale trekjes'. Ook VVD, PVV en D66 willen minister Hirsch Ballin van justitie om opheldering vragen. Ze vrezen dat de vrijheid van meningsuiting in het geding is.

Woensdag 21 mei 2008

De Kamer begint deze 'Gehaktdag' met een spoeddebat over de Wajong, waarover de coalitiepartners CDA en PvdA met elkaar botsen. CDA-minister Donner van sociale zaken houdt vast aan zijn plan om de Wajonguitkering voor veel jonggehandicapten te verlagen, voor de PvdA is dat echter 'onbespreekbaar'.

Verder debatteert de Kamercommissie onderwijs over het aandeel van rekenen en taal in het primair en voortgezet onderwijs. Uit onderzoek blijkt dat het niveau van veel leerlingen op dit vlak sterk achteruit loopt. Eerder al maakte het ministerie van onderwijs bekend dat ze de komende drie jaar 115 miljoen euro uittrekt om deze kinderen weer op het gewenste niveau te brengen. Dat de nood hoog is, lijkt in heel Den Haag doorgedrongen te zijn. De vraag is echter hoe de inhaalslag gemaakt moet worden en of dit ten koste moet gaan van andere vakken.

Donderdag 22 mei 2008

Vandaag houdt de Kamer een spoeddebat over het tekort aan kraamverzorgenden. Onlangs trokken beroepsorganisaties, waaronder de Nederlandse Beroepsvereniging voor Kraamverzorgenden (NbvK) aan de alarmbel, omdat kraamvrouwen in de Randstad, Brabant en Gelderland geen volwaardige kraamhulp zouden krijgen.
Hoewel het kabinet 30 miljoen euro heeft uitgetrokken voor de sector, is dit tekort te wijden aan een groot gebrek aan kraamverzorgden. Volgens de beroepsorganisaties zijn een paar jaar geleden kraamhulpen ontslagen na bezuinigingen. Veel jonge kraamverzorgsters haken bovendien af omdat ze weinig begeleiding krijgen en het werk als moeilijk ervaren. Volgens cijfers van de SP is het aantal kraamverzorgenden in een paar jaar tijd gezakt van 12.000 tot 9000.

Verder houdt de Kamer een overleg met de ministers Klink (volksgezondheid), Ter Horst (binnenlandse zaken) en Rouvoet (jeugd en gezin) over het alcoholbeleid. De PvdA wil dat tieners landelijk kunnen worden ingezet om te controleren of winkeliers zich houden aan het verbod om jongeren onder de zestien jaar alcohol te verkopen. Ze sluit zich daarmee aan bij het voorstel van de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) om ’mystery guests’ in te zetten. De ChristenUnie is meer van het motiveren en kondigde daarom al aan supermarkten die weigeren minderjarige jongeren alcohol te verkopen, te belonen.

Tot slot organiseren de linkse partijen in de Tweede Kamer vanmiddag een hoorzitting over de JSF, het nieuwe Amerikaanse gevechtstoestel. PvdA, SP en GroenLinks willen meer informatie van externe deskundigen en organisaties over de Joint Strike Fighter, waarover binnenkort een debat plaatsvindt. De fracties van GroenLinks en SP zijn tegenstander van de JSF. De PvdA is ook kritisch, maar stemt vooralsnog in met deelname. Meestal organiseert de gehele Tweede Kamer een openbare hoorzitting, maar CDA, ChristenUnie en VVD hebben geen behoefte aan een briefing over het toestel dat Nederland al jaren mee ontwikkelt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden