Politieke agenda week 13

Het politiek gevoeligste debat deze week is een overleg met minister Verburg (landbouw) over een intern rapport van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA), dat grote misstanden in de controle op de vee- en vleessector meldt. De CDA-minister ligt onder vuur omdat ze niet op de hoogte was van dit rapport.

Politieke agenda week 13

Het politieke debat over veetransporten kwam vorig jaar op scherp te staan na televisiebeelden van een veewagen op een Duitse snelweg, waaruit bloed sijpelde. Vervolgens lekte eind januari een intern VWA-rapport uit, waarin stond dat de veecontroleurs van de VWA vaak geen grip hadden op misstanden bij de dierentransporten, dat dierenartsen soms werden geïntimideerd door veehandelaren en dat dieren soms nog half levend in de slachtlijn terechtkomen.

Op verzoek van Verburg deed voormalig informateur Hoekstra een onafhankelijk onderzoek. Vorige week kwam het huidige lid van de Raad van State met zijn conclusies. Volgens Hoekstra had de CDA-minister het rapport formeel gezien niet hoeven kennen, omdat het slechts om een concept ging. „Maar ik had het wel willen weten”, zei Verburg vorige week donderdag tijdens een persconferentie. Daarom wil ze nu eerder op de hoogte worden gebracht van tegenslagen bij de controleurs. Bovendien wil Verburg dat er meer dierenartsen en vliegende brigades komen om de Voedsel- en Warenautoriteit te versterken.

De Kamer wil geen genoegen nemen met het rapport van Hoekstra. Daarom organiseren SP en VVD woensdag een hoorzitting. Volgens SP-Kamerlid Van Velzen is het onderzoek van Hoekstra onvolledig omdat hij slechts met managers heeft gesproken en niet met de klokkenluiders en de mensen op de werkvloer. Met de hoorzitting hoopt het SP-Kamerlid een evenwichtiger beeld van de misstanden te krijgen. De hoorzitting wordt ook gesteund door PvdA, GroenLinks en PvdD.

Andere onderwerpen deze week:

Donderdag 27 maart

De Tweede Kamer debatteert over betalingen aan Nederlanders die in dienst zijn van de Verenigde Naties. Onlangs kwam voormalig PvdA-minister Eveline Herfkens in opspraak omdat ze ten onrechte meer dan een kwart miljoen dollar van de Nederlandse overheid ontving, toen zij van 2002 tot en met 2006 werkte voor de Verenigde Naties in New York.

Begin dit jaar schreven minister Verhagen (buitenlandse zaken) en minister Koenders (ontwikkelingssamenwerking) aan de Kamer dat Herfkens het geld niet in ontvangst had mogen nemen, maar dat het ministerie de tegemoetkoming ook niet had mogen betalen. Inmiddels is de bijdrage gestopt en onderzoekt het departement of het geld van Herfkens kan terugvorderen. Verder heeft het ministerie een onderzoek ingesteld naar andere gevallen waarin geld aan medewerkers van buitenlandse organisaties is overgemaakt.

De Kamercommissies van buitenlandse zaken en defensie overleggen met de ministers Verhagen (buitenlandse zaken), Van Middelkoop (defensie) en Koenders (ontwikkelingssamenwerking) over Somalië. Begin deze maand besloot het kabinet dat Nederland hulp gaat bieden om de Somalische kust te beschermen tegen piraterij. Daarom wordt het marinefregat Hr. Ms. Evertsen in april voor de duur van vier maanden naar de Hoorn van Afrika gestuurd om VN-schepen met hulpgoederen voor Somalië te beschermen.

Nederland komt hiermee tegemoet aan een verzoek van de voedselorganisatie van de Verenigde Naties. Sinds 2005 zijn in dit gebied zes VN-schepen aangevallen door piraten. Volgens minister Koenders heeft de bescherming effect, aangezien de piraterij is afgenomen.

Verder bespreekt de Kamer met staatssecretaris Heemskerk (economische zaken) de stand van zaken in Duitsland met betrekking tot de Postwet. Europa heeft afgesproken dat de postmarkt in 2011 geliberaliseerd is. Nederland wilde op 1 januari van dit jaar al een vrije markt, maar dit werd uitgesteld vanwege de onzekere situatie in Duitsland. Heemskerk vindt het nog te onduidelijk of in Duitsland een eerlijke markt voor de postbezorging zal ontstaan. Daar bereikten werkgevers en vakbonden overeenstemming over een minimumloon voor postbezorgers. TNT Post denkt daardoor in Duitsland niet goed te kunnen concurreren. De VVD is bovendien bang dat Duitsland de toetreding van een Nederlands bedrijf op zijn markt zal frustreren om zo marktleider Deutsche Post te beschermen. "Als dat het geval blijkt, moet Nederland Duitse bedrijven weren", stelde VVD-Kamerlid Aptroot in december nog. Als Heemskerk deze redenering zou volgen, betekent dit dat Selekt Mail, een dochterbedrijf van Deutsche Post, niet meer in Nederland welkom zou zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden