Politieke agenda week 12

Deze week staat de Kameragenda in het teken van de Afrikaanse missies. Dinsdag, woensdag en donderdag staan er overleggen en gesprekken over een eventuele vredesmissie in Tsjaad op de agenda. Donderdag heeft de Kamer een besloten vergadering over Somalië.

Eind vorige maand besloot de ministerraad om zestig mariniers naar het oosten van Tsjaad te sturen. Als het aan het kabinet ligt, gaan de militairen gedurende een jaar een verkenningseenheid vormen binnen een Iers bataljon. Doel van deze EUFOR-missie (European Union Force, oftewel troepen van de Europese Unie) is te zorgen voor stabiliteit in het oosten van Tsjaad. Dit gebied grenst aan de West-Soedanese regio Darfur.

De EU-missie is in de opbouwfase. Ruim vijfhonderd militairen zijn al ter plekke. In mei moeten 3700 militairen, onder wie 2000 Fransen, operationeel zijn in het Midden-Afrikaanse land. Daar zijn door geweld al 200.000 mensen omgekomen en ongeveer 2,5 miljoen mensen op de vlucht geslagen. In het gebied waar EUFOR actief wordt, zitten ongeveer 450.000 vluchtelingen.

Het kabinetsbesluit over een bijdrage laat al lang op zich wachten. De missie is weliswaar nog maar net van start gegaan, maar had eigenlijk vorig najaar al actief moeten zijn. De Tweede Kamer bleek eind februari geïrriteerd over de trage besluitvorming van het kabinet. Vorig jaar zomer kondigden de ministers van buitenlandse zaken en defensie al aan dat nagedacht werd over een bijdrage aan de Tsjaad-missie.

De Kamer is er echter nog niet uit. Een meerderheid liet al doorschemeren bezorgd te zijn over de neutraliteit van de door Frankrijk geleide missie. Zodoende houden de Kamercommissies buitenlandse zaken en defensie dinsdag een hoorzitting over een eventuele Nederlandse bijdrage. Vakbonden voor defensiepersoneel hebben al laten weten zeer kritisch te zijn. Ze menen dat nog een missie een heel grote druk op de krijgsmacht legt.

En dan Somalië. Begin deze maand besloot het kabinet dat Nederland hulp gaat bieden om de Somalische kust te beschermen tegen piraterij. Daarom wordt het marinefregat Hr. Ms. Evertsen in april voor de duur van vier maanden naar de Hoorn van Afrika gestuurd om VN-schepen met hulpgoederen voor Somalië te beschermen.

Nederland komt hiermee tegemoet aan een verzoek van de voedselorganisatie van de Verenigde Naties. Sinds 2005 zijn in dit gebied zes VN-schepen aangevallen door piraten. Volgens minister Koenders van ontwikkelingssamenwerking heeft de bescherming effect, aangezien de piraterij is afgenomen.

Andere onderwerpen deze week:

Dinsdag 18 maart

Vandaag vergadert de Kamer met staatssecretaris Dijksma (onderwijs) over segregatie in het primaire onderwijs. Via een brief aan de Kamer liet de bewindsvrouw onlangs weten dat ze -gewapend met een pakket aan maatregelen en een budget van vier miljoen euro- de komende vier jaar de strijd aangaat tegen te witte of te zwarte scholen. Want, zo stelt ze, gemengde scholen leveren een belangrijke bijdrage aan het versterken van de sociale samenhang en aan de taalvaardigheden van allochtonen. De pilots zullen gestart worden in de vier grote steden, plus Deventer, Eindhoven en Nijmegen. In 2010 wordt geëvalueerd wat werkt en wat niet.

Ook discussieert de Kamer over de aanpak van Antilliaans-Nederlandse risicogroepen. In een brief aan de Kamer liet de regering eerder al weten zeer ongerust te zijn over het probleemgedrag van Antilliaanse jongeren in de Nederlandse samenleving. Tijdens dit overleg bespreekt het kabinet met de Kamer hoe deze jongeren aangepakt kunnen worden en hoe de overheid ze kan helpen hun eigen leven op een positievere manier vorm te geven. Zo wil de regering af van een aanpak via een veelheid aan kleine, kortlopende en vaak geïsoleerde projecten en meer insteken op een professionele, integrale en meerjarige aanpak.

Verder bespreekt de Kamer met staatssecretaris De Jager (financiën) het functioneren van de Belastingdienst. De dienst ligt al langere tijd onder vuur onder meer vanwege ICT-problemen en grote vertragingen bij het verwerken van gegevens.

Woensdag 19 maart

Vandaag overlegt de Kamer met minister Hirsch Ballin van justitie over het Dreigingsbeeld

Terrorisme Nederland (DTN). Begin deze maand bleek dat het dreigingsbeeld aanleiding was om het algemene dreigingsniveau van Nederland te verhogen van ‘beperkt’ naar ‘substantieel’. Dat betekent dat de dreiging van een terroristische aanslag in Nederland een graadje ernstiger is geworden. ‘Substantieel’ is het op één na hoogste dreigingsniveau dat in Nederland bestaat. Het hoogste niveau is ’kritiek’, maar dat wordt pas ingesteld als er al een aanslag is geweest en er bovendien gevaar is voor vervolgaanslagen. De verhoging lijkt vooral ingegeven door de aanstaande film ’Fitna’ van politicus Geert Wilders.

Verder heeft de Kamer een overleg met minister Ter Horst van binnenlandse zaken over de chiptechnologie van (toegangs-)passen. Vorige week berichtten Nijmeegse onderzoekers dat ze de chip van de toegangspas voor overheidsgebouwen hadden gekraakt. Naar aanleiding daarvan heeft Ter Horst extra maatregelen genomen voor de beveiliging van ministeries en andere overheidsgebouwen.

In navolging van de hoorzitting over een vredesmissie in Tsjaad wordt de Kamer vandaag gebriefd door de plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten, Luitenant-generaal F.H. Meulman. Ook minister Van Middelkoop van Defensie is aanwezig.

Tot slot vergadert de Kamer met minister Van der Hoeven (economische zaken) en minister Cramer (milieu) over kernenergie. Twee weken geleden kondigde PvdA-minister Cramer van milieu het al aan: voor 2030 zal er in Nederland geen nieuwe kerncentrale gebouwd worden. CDA-collega Van der Hoeven (economische zaken) noemde die uitspraak voorbarig, omdat Den Haag toen nog wachtte op een advies van de Sociaal Economische Raad (SER). Inmiddels is dit advies er, maar veel duidelijkheid schept het niet. Niet alleen staan de twee bewindsvrouwen tegenover elkaar, ook de SER is verdeeld. Van der Hoeven is het eens met de werkgevers binnen de SER, die menen dat kernenergie een rol moet spelen in de energievoorziening. Cramer staat aan de kant van de vakbonden FNV en CNV die pleiten voor verdere ontwikkeling van de nucleaire technologie, maar pas meer kerncentrales willen bouwen als het veiliger kan.

Donderdag 20 maart

Vandaag roept de Kamer staatssecretaris Dijksma (onderwijs) met spoed naar de Kamer. De bewindsvrouw moet zich verantwoorden over de uit de pan rijzende kosten van de kinderopvang. Deze week bleek dat Dijksma vorig jaar 470 miljoen meer aan kinderopvang heeft moeten uitgeven dan verwacht. Op Prinsjesdag, in september, ging Dijksma nog uit van een tegenvaller van 300 miljoen. De tegenvaller is te wijten aan de enorme groei van de kinderopvang – zo’n half miljoen kinderen maakt gebruik van kinderopvang. Bovendien komt sinds vorig jaar een groter aantal ouders in aanmerking voor een tegemoetkoming in de kosten. Jaarlijks is de overheid er zo’n 2 miljard euro aan kwijt.

Verder houdt de Kamercommissie sociale zaken een rondetafelgesprek over de Evaluatie over de Wet Werk en Bijstand. Deskundigen van de vakbonden, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het CWI, de Bijstandsbond en de Landelijke Clientenraad zullen de Kamerleden tijdens dit gesprek bijpraten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden