Politieke agenda week 10

Deze week staan wederom de gratis schoolboeken op de Kameragenda. Het kabinetsplan stond vorige week donderdag ook al geagendeerd, maar werd op verzoek van D66-fractievoorzitter Pechtold verzet naar woensdag. Een dik rapport van advocatenkantoor Stibbe was voor de Democraat reden tot uitstel.

Pechtold wil meer voorbereidingstijd en een kabinetsreactie over het rapport, voor hij met staatssecretaris Van Bijsterveldt in discussie gaat over het schoolboeken-plan. Ook de VVD bepleitte uitstel omdat de extra week ‘echt nodig zou zijn om het veld te raadplegen in verband met de gesignaleerde uitvoeringsproblemen’. Beide liberale fracties zijn tegen gratis schoolboeken omdat ze menen dat het plan zijn doel voorbij schiet. Liever willen ze dat het kabinet geld steekt in het verbeteren van de onderwijskwaliteit.

In het rapport van Stibbe, dat is opgesteld in opdracht van de Educatieve Uitgeverijen, staat dat de gevolgen van het kabinetsplan ingrijpend zullen zijn. Het gevaar bestaat namelijk dat leraren straks niet meer kunnen werken met de boeken die zij het beste vinden. Dit is het gevolg van de openbare aanbesteding waartoe scholen straks verplicht zijn. Ze kunnen dan niet langer de titel of uitgever van de gewenste boeken noemen, maar moet zich beperken tot een algemene beschrijving. Op deze manier kunnen ook andere uitgeverijen meedingen naar de aanbestedingsopdracht. Als blijkt dat een andere uitgever goedkoper is, is de school verplicht om met deze ‘tweede keus’ in zee te gaan.

Daarnaast waarschuwt het advocatenkantoor ook voor administratieve rompslomp. Volgens de advocaten zal de aanbestedingsprocedure zeven maanden duren. Bovendien is aanbesteden ingewikkeld en bestaat de kans dat scholen in juridische conflicten verwikkeld raken waardoor de levering nog langer duurt.

De uitgeverijen zijn niet de enigen die in opstand zijn gekomen. Oud-minister Bram Peper voorspelde als voorzitter van de distributeurs van schoolboeken, een 'ongelooflijke bende'. De Raad van State noemde het kabinetsplan op zijn beurt onbegrijpelijk ’vrijgevig’.


Andere onderwerpen deze week:

Dinsdag 4 maart

Vandaag houdt de Tweede Kamer op verzoek van de PvdA een spoeddebat over babysterfte en verloskundige zorg in achterstandswijken. Uit een onderziek van de verloskundigenvereniging KNOV blijkt dat verloskundigen die in achterstandswijken werken, 23 procent meer tijd kwijt zijn aan de zorg voor hun cliënten. Deze extra tijd gaat vooral zitten in voorlichting, taalproblemen en extra kraamzorgtaken. Dit extra werk wordt echter niet financieel gecompenseerd. En ondanks dat huisartsen wél een aangepast tarief krijgen, wil minister Klink van volksgezondheid voor de verloskundigen geen extra geld beschikbaar stellen.

Daarnaast vergadert de Kamer over de Turkse dienstplicht. Nederlanders van Turkse afkomst, die twee paspoorten hebben, zijn verplicht om in hun vaderland de dienstplicht te vervullen. Zij kunnen die plicht gedeeltelijk afkopen. De militaire opleiding ontlopen, is strafbaar in Turkije. Minister Hirsch Ballin van justitie heeft maandag in een brief aan de Kamer laten weten dat hij het niet als een probleem ervaart dat Turkse Nederlanders een dienstplicht moeten vervullen in hun vaderland. De dienstplicht voor een Turk met een dubbele nationaliteit heeft slechts „zeer beperkte gevolgen” en daar kan hij onderuit komen door afstand te doen van zijn Turkse paspoort.

Ook praat de commissie onderwijs met staatssecretaris Dijksma (onderwijs) over de gewichtenregeling en de onderwijsachterstanden in het primaire onderwijs. Een van de onderwerpen tijdens dit overleg is een bericht over de miljoenen die basisscholen zouden moeten inleveren, dat eind vorig jaar in de media verscheen. De oorzaak hiervan zou zijn dat scholen bij de leerlingtelling vaak het opleidingsniveau van de ouders verkeerd interpreteren. Deze opleidingsgegevens zijn nodig voor de berekening van extra bekostiging voor scholen met veel achterstandsleerlingen (de zogenoemde gewichtenregeling).

Woensdag 5 maart

Vandaag voert de commissie van binnenlandse zaken een gesprek met de Nationale Ombudsman over het rapport "Demonstreren staat vrij; veel gestelde vragen van demonstranten". Dit rapport, dat gebaseerd is op demonstratiestad nummer 1: Den Haag, gaat over de manier waarop er wordt omgesprongen met de vrijheid om te demonstreren. Eén van de waarnemingen is dat sommige agenten/ inspecteurs die demonstraties begeleiden, nodeloos snel zeggen dat een demonstratie moet stoppen, waardoor deze vrijheid wordt ingeperkt.

Verder bespreekt de Kamer met minister Plasterk van emancipatie zijn nota Gewoon homo zijn. Het beleid van de PvdA-bewindsman is erop gericht dat de samenleving homoseksuelen en lesbiënnes accepteert zoals zij zijn. Alleen de SGP kan zich daarin niet vinden. Vorige week, tijdens het eerste deel van dit overleg, zegde de bewindsman toe onderzoek te doen naar vijandig gedrag tegen homoseksuelen op scholen. Maar niet alleen op scholen is homoseksualiteit nog steeds een taboe, erkende Plasterk, en dus ging het debat grotendeels ook over de toename van fysiek geweld en de vele bedreigingen aan het adres van homoseksuelen.

Donderdag 6 maart

Nadat de Kamer vorige week tijdens een hoorzitting is bijgepraat over drugsbeleid, houdt de Kamercommissie van justitie vandaag een overleg met minister Hirsch Ballin (justitie) over dit thema. Het debat zal vermoedelijk gaan over de Nederlandse inbreng tijdens de VN-conferentie over drugs die later deze maand in Wenen wordt gehouden. De Verenigde Naties houden elke tien jaar een dergelijke bijeenkomst om het algemene beleid te evalueren en zo nodig bij te stellen. Ongeveer alle VN-landen voeren het liefst een ‘war on drugs’; wat hen betreft wordt drugsgebruik zo veel mogelijk de kop ingedrukt. Nederland is minder stellig, verdeeld zelfs: het CDA sluit liefst vandaag nog alle coffeeshops. De PvdA daarentegen wil de coffeeshops het liefste legaliseren. De sociaal-democraten worden hierin gesteund door enkele burgemeesters. Voormalig VVD-woordvoerder Weekers kon zich daar altijd goed in vinden. Nu echter Kamerlid Teeven de VVD-woordvoerder is, is het fractiestandpunt 180 graden gedraaid: softdrugs moet aangepakt worden.

Verder praat de commissie van sociale zaken met staatssecretaris Aboutaleb over de Armoedemonitor 2007. Uit deze monitor bleek eind vorig jaar dat het aantal huishoudens met een laag inkomen de komende tijd verder zal dalen. Vooral het aantal 65-plussers op het minimum zal spectaculair afnemen, stelden het SCP en het CBS. Volgens de Armoedemonitor hebben Nederlandse ouderen geen verhoogd risico meer op armoede dankzij de aanvullende ouderenkorting. Door deze belastingmaatregel, die sinds twee jaar voor een grotere groep senioren geldt, is hun koopkracht toegenomen waardoor ze de armoedegrens zijn gepasseerd.

Verder discussieert de Kamercommissie van cultuur met minister Plasterk over het beleidsstandpunt en de visie over de toekomst van popmuziek in Nederland. Tegelijkertijd discussieert Plasterks’ staatssecretaris, Dijksma, met de commissie onderwijs over kwaliteitsagenda in het primaire onderwijs.

Ook evalueert de Kamer met staatssecretaris Bussemaker (volksgezondheid) de Wmo, de Wet maatschappelijke ondersteuning. Volgens het kabinet draagt de Wmo ertoe bij dat alle burgers kunnen participeren in de samenleving. Het streven is dat iedere Nederlander zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven en hierbij is een taak weggelegd voor de gemeenten. Maar dat gaat nog altijd niet van een leien dakje. Zo zijn de gemeenten ook verantwoordelijk geworden voor de huishoudelijke hulp. Ruim een jaar geleden hebben zij deze zorg openbaar aanbesteed. Veel aanbieders schreven echter ver onder de kostprijs in. Daardoor werden ze gedwongen meer met alphahulpen te werken. Die zijn namelijk goedkoper dan vaste werknemers omdat ze slechts het minimumloon krijgen en bovendien hoeven werkgevers geen premies voor hen te betalen. Vooral de SP verzet zich tegen deze ‘misstanden in de thuiszorg’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden