Politiek zwaargewichten in commissie die misbruik in topsport onderzoekt

Oud-minister Klaas de Vries gaat de Onderzoekscommissie Seksuele Intimidatie en Misbruik in de Sport leiden.Beeld ANP

De onafhankelijke commissie die seksuele intimidatie en misbruik in de (top)sport gaat leiden, bestaat uit twee politieke zwaargewichten en een voormalig Europees rechter. Dat heeft sportkoepel NOC*NSF vandaag bekendgemaakt.

Commissievoorzitter wordt Klaas de Vries (73), voormalig minister van sociale zaken en werkgelegenheid en binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties. Hij wordt bijgestaan door voormalig staatssecretaris Clémence Ross-van Dorp (VWS) en Egbet Myjer, voormalig rechter bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Met hen hoopt de sportkoepel de commissie voldoende gewicht te geven, zeker omdat voorheen sporters misbruik niet meldden omdat ze zich niet gekend voelden door de bestaande meldpunten. 

Met De Vries kiest NOC*NSF bewust iemand die niet aan de sportwereld verbonden is, omdat het volgens voorzitter André Bolhuis belangrijk is om 'met grote regelmaat mensen van buiten mee te laten kijken in alles wat we in de sport doen'. De sportkoepel denkt dat er nog veel topsporters zijn die hun verhaal niet hebben verteld.

Doel van de commissie is om de omvang van seksuele intimidatie en/of misbruik in de topsport de afgelopen decennia te onderzoeken. Uiterlijk 1 mei begint het daadwerkelijke onderzoek. Eind vorig jaar kwamen er schokkende berichten over misbruik in de topsport naar buiten, onder meer ook nadat oud-wielrenster en Trouw-columnist Marijn de Vries daarover had geschreven. Zij vertelde onder meer dat het een masseur soms lukte zijn vingers in haar slipje 'te laten glippen'.

Bolhuis vindt het een goede ontwikkeling dat er nu een onafhankelijke commissie is. “Het is goed dat deze onafhankelijke commissie het beleid dat wij in de sport in de afgelopen jaren op dit terrein hebben ontwikkeld tegen het licht gaat houden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden