Politiek wil nieuwjaarsgeweld bestrijden met strengere handhaving

De wijk Paddepoel in Groningen tijdens oud en nieuw. In de wijk kwam het tot een confrontatie met de politie. Beeld ANP

Meer handhaven, is het antwoord op het geweld rond de jaarwisseling, vinden VVD en CDA. GroenLinks wil na het reces opnieuw met minister Ferd Grapperhaus (justitie) praten over centraal georganiseerde vuurwerkshows en een verbod op eigen vuurwerk.

“Uit de babbelbox. Begin met optreden”, zegt CDA-Kamerlid Chris van Dam. “Kunnen we er voor zorgen dat mensen die dit jaar worden veroordeeld volgend jaar met de jaarwisseling vastzitten”, vraagt VVD-Kamerlid Antoinette Laan-Geselschap aan minister Grapperhaus.

De jaarwisseling verliep gisteren heftig. Zo verdubbelde het aantal geweldsincidenten tegen agenten naar 59. Voor een deel bestonden die confrontaties uit het gooien van vuurwerk naar de politie.

Aan nieuwe regels heeft Van Dam geen behoefte. “Ten eerste moeten mensen die zwaar illegaal vuurwerk bij zich hebben worden vastgezet. Dat kan al, maar het gebeurt niet. De politie is al bezig om mensen die zwaar vuurwerk verhandelen of in bezit hebben op te sporen via internet, maar het kan nog beter. In gemeenten zijn afspraken over tijden waarop geen vuurwerk mag worden afgestoken, maar die worden niet gehandhaafd. Ik weet dat de politie capaciteitsproblemen heeft. Toch is handhaven nodig.”

Steviger optreden van de politie is ook waar VVD’er Laan-Geselschap voor pleit. “Mensen die worden opgepakt moeten zware straffen krijgen. Dat er problemen zijn, ligt niet aan het vuurwerk, maar aan het gedrag van mensen.”

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) bepleitte een jaar geleden voor om overlast tijdens de jaarwisseling te bestrijden met een verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk. Het kabinet besloot in juni tot een betere controle op vuurwerk en zwaardere straffen voor geweld tegen de politie. Voor het afsteken van vuurmerk kunnen gemeenten nadere regels stellen, meent minister Grapperhaus. De OVV vindt dat dit de kern de onveiligheid niet aanpakt. Dat gebeurt door rotjes en vuurpijlen in de ban te doen, meent de raad.

De wijk Paddepoel in Groningen tijdens oud en nieuw. Beeld ANP

Geen vuurwerkverbod

Laan-Geselschap steunt Grapperhaus en voelt niets voor een landelijk vuurwerkverbod. “Het gedrag van een aantal klojo’s moet niet de maatstaf worden. Op heel veel plaatsen beleven veel mensen plezier aan het afsteken van vuurwerk. Excessen moeten we bestrijden, de handel en het bezit van zwaar vuurwerk moeten wij aanpakken. Een landelijk verbod is een te draconische maatregel.”

Ook CDA’er Van Dam ziet geen heil in een landelijk vuurwerkverbod. “Dat is niet te handhaven. Nu halen Nederlanders al vuurwerk in België en Duitsland. Als wij gaan verbieden, gaan Nederlanders massaal de grens over. Veel Nederlanders doen het en blijven het doen. Pas als er een algemeen besef ontstaat bij de bevolking dat het anders moet, gaat er iets veranderen.”

Toch wil GroenLinks-Kamerlid Kathalijne Buitenweg opnieuw met Grapperhaus in discussie over vuurwerk. Zij laat per sms vanuit Australië weten: “Hier hebben ze mooie vuurwerkshows en geen eigen vuurwerk. Een goed voorbeeld voor Nederland.”

Lees ook: 

Schade jaarwisseling stuk hoger dan vorig jaar: 15 tot 20 miljoen euro

Verzekeraars schatten de schade van de jaarwisseling op 15 tot 20 miljoen euro. Volgens de eerste berekeningen van het Verbond van Verzekeraars kwam de particuliere schade vorig jaar uit op circa 10 miljoen. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden